Mannen, som inte har någon fast bostadsadress i Sverige, är tidigare dömd för sexualrelaterade brott och står nu alltså återigen åtalad för ett flertal liknande brott. Mannen ska under de senaste åren ha tagit kontakt med tonårsflickor från olika delar av Sverige och lovat dem modelljobb – ett löfte han även ska ha hållit genom att anlita professionella fotografateljéer.

Därefter ska han genom övertalning och tvång fått flickorna att klä av sig och utföra sexuella handlingar framför kameran. Han ska även själv ha utfört sexuella handlingar mot flickorna. Han ska ha fått kontakt med flickorna bland annat via ett flertal företag inom kosmetikabranschen, där han enligt egen utsago har fungerat som konsult.

Enligt åklagare Anna Lander vid Norrköpings tingsrätt ska mannen ha varit drivande i flera av bolagen, även om han aldrig fått någon lön för sitt arbete.

Mannen greps i mars i år efter en våldtäktsanmälan. Våldtäkten ska ha skett på ett hotell i centrala Norrköping, där flickan i fråga ska ha utsatts för sexuella handlingar som är att likställa med samlag. När mannen och flickan satt och fikade på ett café överhördes samtalet av en grupp utomstående flickor, som reagerade på samtalet och tog kontakt med flickan och uppmanade henne att ta kontakt med dem om det var något som inte stod rätt till.

Flickan valde att berätta det inträffade och polisen kopplades in. Sedan gripandet har mannen suttit på häktet i Norrköping.

Flera barnpornografiska filmer hittades på hans dator, samt även lönelistor för utförda modelljobb. Några av dessa flickor förekommer på filmerna. Rättegången kommer att pågå i flera dagar, och med tanke på att många av flickorna som ska vittna är minderåriga kommer stora delar att ske bakom lyckta dörrar. Mannen nekar till anklagelserna.