Norrköpingsmoderaterna laddar inför valet. Huvudmotståndaren är Socialdemokraterna. Men fokus ligger på den egna politiken. Så kan man kort sammanfatta budskapet som partiet presenterade på torsdagen.

– Norrköping har styrts de senaste 23 åren av Socialdemokraterna och vi har inte kommit ett steg närmare att riktigt komma åt den stora arbetslösheten, sa oppositionsrådet Sophia Jarl när partiet presenterade valda delar av sitt valprogram för Norrköping.

Den lokala valplattformen kallas 100% Norrköping och handlar om att partiet vill att Norrköping ska nå upp till den fulla potentialen inom välfärden.

Artikelbild

| Joanna Sjölander och Sylvia Nilsson vill inte spekulera i vilka Moderaterna ska samarbeta med efter valet.

– Vi är inte där i dag och vi tror att invånarna förväntar sig att kommunen ska leverera till 100 procent av det som vi kommit överens om. Det duger inte att vi har en hög arbetslöshet, dåliga skolresultat eller att människor känner otrygghet, sa Sophia Jarl.

Till årets val har partiet utsett talespersoner för olika fokusområden. Sammanlagt tolv. Det handlar bland annat om företagande, trygghet, integration och om hur civilsamhället kan vara viktigt i vägen till hundraprocentig leverans av välfärd. Päivi Johansson är talesperson för integrationsfrågor:

– Vi vill att 100 procent av alla nyanlända som lämnar etableringen ger tillbaka till samhället. Att arbeta, studera eller att göra andra motprestationer. Så är det inte alls i dag. Nyanlända går ofta direkt in i försörjningsstöd, säger hon.

Moderaternas mål är att ta makten i Norrköping. Men man vill inte tala om vem man vill samarbeta med för att skapa majoritet efter valet.

Artikelbild

| Sophia Jarl hoppas att Moderaterna kan bryta 23 år av socialdemokratiskt styre i Norrköping.

– Vi fokuserar på vår politik och är inte så intresserade av de där spelteorierna. När jag är ute och träffar folk är det ingen som talar om vem vi ska samarbeta med. Man är intresserade av vår politik. Valet får avgöra hur det blir, säger Sylvia Nilsson som är talesperson för kultur- och fritidsfrågor.

Sophia Jarl är också mycket tydlig med att partiet inte vill låsa sig. Samtidigt är det borgerliga partier som hon främst ser samarbete med.

– Vi vill genomföra så mycket moderat politik som möjligt. Valresultatet får visa hur det blir. I dagsläget utesluter jag ingenting. Men Sverigedemokraterna har exempelvis ingen äldrepolitik eller skolpolitik. Det gör det svårt att samarbeta med dem. Allianspartierna står oss närmast. Men i dag vet vi inte hur valet går, säger hon.