John Weinerhall, MUF:s ordförande i länet, uppger att värnpliktsbeslutet som togs i veckan oroar många ungdomar. Nu väljer ungdomsförbundet att starta ett upprop.

– Vi ser det här som ett statligt övergrepp på människors liv, säger John Weinerhall.

Han uppger att östgötska MUF är först ut i landet, både bland ungdomsförbunden nationellt och moderata ungdomsavdelningar, att göra en formell protest av den här typen. Den namninsamling som just har startats ska överlämnas till moderata riksdagsmän från Östergötland, med förhoppningen att de ska agera i frågan.

Varför är MUF emot värnplikten?

– Dels är det ju en principiell fråga. Vi tycker att det är förkastiligt att staten går in och tar månader av ungas liv på det här viset. Tid som de istället skulle kunna ägna åt studier eller arbete, säger John Weinerhall.

För att lösa försvarsfrågan anser Wienerhall istället att Försvarsmaktens anslag ska höjas, inte minst för att kunna erbjuda högre löner och locka personal på det viset. Sen vill han även att Sverige går med i NATO, och skaffar en NATO-trupp med placering i Sverige. Namninsamlingen finns tillgänglig på www.nejtillvarnplikt.se.