När Norrköping såg ut som en bombad stad

Många som följer NT Nostalgi på Facebook bidrog med egna minnen när vi publicerade en bild från en av de värsta stormarna i stan.

Orkanbyarna slet av plåtdelar från hustaken i Ektorp den 1 november 1969.

Orkanbyarna slet av plåtdelar från hustaken i Ektorp den 1 november 1969.

Foto: Ingvar Anehed

Norrköpings kommun2019-11-18 19:00

Påminnelsen om stormen som drabbade Norrköping den 1 november 1969 väckte stor uppmärksamhet i vår Facebook-grupp NT Nostalgi. Kommentarsfältet fylldes snabbt med läsarnas egna minnen från det dramatiska dygnet.

Det hela föranledde dessutom en smärre expedition i NT:s katakomber där det stora tidningsarkivet finns bakom tjocka branddörrar. Den aktuella tidningen letades fram för att sprida ytterligare kunskap om ovädret som slet av tak, välte träd och bröt strömmen. Så här inleddes vår rapportering på förstasidan under rubriken "Orkanbyar slet plåten från hustak i Norrköping".

NT skrev:

"I vissa delar av Ektorpsområdet i Norrköping var det på söndagen ett enda virrvarr av takplåtar och omkullvälta träd. Stormen förstörde omkring 20 stora plåttak och vräkte hela taket av ett hus. Fönsterrutor i mängd krossades. I Norrköping och grannkommunerna har tiotusentals träd fällts och vissa områden ser ut som om de bombats".

Krokek drabbades av ett 22 timmar långt strömavbrott och på Bråviken drog Sjöräddningen igång sökandet efter en segelbåt med fyra personer ombord. Så småningom hittades både båt och besättning på ön Svindra där de hade sökt hamn i lä. Besättningen tog det hela med stort lugn och förstod inte uppståndelsen. "En bagatell", sa de om vädret och övernattningen.

I NT en dag senare undersöktes orsakerna till att taken blåste av husen. Byggslarv antyddes. "Gör man avkall på kvalitén för att bygga fort och billigt?" var frågan.

NT berättade om stormen i stora rubriker på förstasidan.
NT berättade om stormen i stora rubriker på förstasidan.
Karta: Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!