Vem, om inte hela Sveriges Mr Jul, ska få önska våra läsare God Jul och bli den förste gästen i vår nya artikelserie På promenad med... Jag har gått med Christer Sjögren tidigare, men det var i en helt annan tid och arena, när en epok och en klassisk julturné var inne på sitt allra sista år.

Det var den 10 december 2003.

Vi gick, när allt kommer omkring, inte.

Artikelbild

| Christer Sjögren, Louis de Geer och Norrköping har en speciell historia ihop. "Det är nästan som mitt andra hem, när jag kommer hit", säger han.

Vi småsprang.

Värmlandssonen Sjögren hade avslutat kvällen med Oh, Helga Natt i en utsåld, nästan vördnadsfull, Löfbergs Lila Arena i Karlstad och skyndade ett andetag senare i korridoren mot en väntande bil, som skulle ta honom till Göteborg under natten.

"Jag är lite stressad. Kan vi prata på vägen?", undrade han och skyndade på stegen.

En fråga stannade honom och tiden där och då.

Artikelbild

| På promenad med Christer Sjögren. NT:s Mats Willner gick med hela Sveriges Mr Jul på en tur genom hans eget rekordhus, som firar 25 år nästa år.

Hur mycket saknar du Lennart Polhammar?

– När du ställde den frågan stängde jag av helt, säger Christer Sjögren 15 år senare.

Artikelbild

| Christer Sjögren gör över 60 konserter I Juletid. "Jag gillar värmen och det intima, som skapas runt julen", säger han.

Lennart Polhammar blev en nyckelperson i Christer Sjögrens karriär. Polhammargruppen – med sitt kontor i Norrköping vid den pulserande strömmen – låg bakom och ­arrangeradedansgalorna, där Vikingarna drog rekordpublik över hela landet (de fyllde Scandinavium, Malmö Isstadion, Elmia och Globen hela 53 gånger mellan 1987 och 1999) och julkonserterna, som var en total succé och skapade en ny industri i hela Musiksverige.

Vikingarna blev hela Sveriges dansband under deras tid som husband hos Ragnar Dahlberg i populära Café Norrköping.

Artikelbild

| Linnea Henrikssons egen tolkning av Christer Sjögrens Den stora dagen kramar om hjärtat.

– Programmet hade en miljonpublik under sina kvällar. Livet förändrades helt. Norrköping är en stor milstolpe i mitt liv och min karriär.

Lennart Polhammar gick bort i september 2003 – bara några månader före julturnén. Lennarts bror, Håkan, tog över och ledde stjärnorna en sista gång.

– Jag minns hur jag sökte Lennarts leende i publikhavet, när jag klev upp på scenen. Det kändes tomt och märkligt utan honom där, minns Christer.

– Vi hade sju framgångs­rika jular bakom oss, men när Lennart avled så var den tiden över. Vi kunde inte köra vidare.

När vi går på promenad i Christer Sjögrens eget konserthus är han fortfarande på julturné i en mindre och avskalad kostym, men med samma unika känsla, passion och värme för där vi är. Christer Sjögren har världsrekord i utsålda Louis de Geer, som firar 25 år 2019.

– Jag fick en tavla vid en ceremoni häromåret. Den hänger hemma i mitt musikrum i veteransbilsgaraget i Hammarö. Tänk vad tiden har gått... Tänk så många minnen jag har med mig härifrån och Norrköping. Jag känner historiken i väggarna. Det är fantastiskt. Det är nästan som mitt andra hem, när jag kommer hit, säger Christer Sjögren med en värmländsk värme.

Han låter så blicken landa långt bort i salongen med den blåa stolarna.

– Jag brukar ofta skänka en tanke till min gode vän Lennart. Det är mycket hans förtjänst det här. Han vågade tro och satsa. Det var aldrig några problem eller krångel. Det var bara ett enkelt handslag så körde vi. Han brukade ringa och fråga "orkar du ett år till, gubbe?". Det var helt magiskt, när man tänker efter.

– Ett år körde vi sju (!) föreställningar på tre dagar här inne, säger han, när vi går mot scenen.

Christer Sjögren har varit på turné med I juletid tillsammans med Magnus Johansson och Marcos Ubeda från början av november. Det blir ett 60-tal (!) konserter och januari 2019 innan det är över för den här gången.

Hur orkar du?

– Jag får ofta den frågan, men svaret är enkelt. Det är glädjen i musiken och dess fantastiska värld. Att göra en konsert, få möta publiken och känna responsen ger mig oerhört mycket energi... Jag får alltid en euforisk känsla, när jag är klar. Det måste vara kärleken till mitt yrke.

Tröttnar du aldrig på julen och sångerna?

– Nej.

Det var ett snabbt svar.

– Jag gillar den värme och det intima, som skapas runt ­julen. Det händer något med oss människor. Det måste vara något med traditionen och musiken. Den är väldigt vacker i sig och ger ett lugn. Vi behöver de här mysiga stunderna.

Sjunger du något hemma på julen?

– Vi har inget traditionellt, men det finns en del instrument där hemma så det kan bli något spontant. Det dröjer inte många dagar innan man känner suget igen.

Vi mötte ju dig i Så mycket bättre och tv 4 under hösten.

– Just gemenskapen mellan artisterna var fantastisk... Den är nog mitt absolut starkaste minnen av tiden på Gotland. Att få sina egna låtar tolkade och få tolka andras var väldigt roligt.

Linnea Henrikssons version av din Den stora dagen, just i den här tiden, kramar onekligen om hjärtat. Den känns.

– Jag håller med dig, säger Christer Sjögren.

– Vi fick låten till oss av kompositören Benny Borg 1982. Han ringde en dag och berättade om en handfull låtar han ville kolla med oss. Vi bad honom skicka en kassett, men han vägrade och ville leverera den till oss. Han lät oss lyssna lite över telefonen innan han tog bilen från Oslo till Karlstad med sin gitarr och spelade upp den live för oss. Det var mäktigt.

– Den stora dagen rusade i topp på listorna och berörde folk starkt redan då. Många kan känna igen sig i texten. Vi har, kanske, alla det i vårt bagage.

God Jul, Christer Sjögren.

– God Jul, Norrköping.