I januari drog Norrköping Tillsammans igång, ett samarbete mellan bland annat IF Sylvia och Assyriska IF, och det är det som lett till att Nattfotbollen i Marielund nu kan starta. Förutom Assyriska och Sylvia ingår fritidsgården Mångfaldshuset och föreningen NIF Bosna i ett samarbete kring fotbollen.

– Det här känns jättebra. Vi måste börja samarbeta för att få ungdomarna att hitta rätt väg, säger Amil Ibrulj, tränare i NIF Bosna.

– Vår klubb har en historia i den här delen av stan, då blir det naturligt att vi tar ett större ansvar här, säger Linus Änghede som sitter i styrelsen i IF Sylvia och Norrköping Tillsammans.

Artikelbild

”Det viktigaste är gemenskapen, att alla ska vara med och ha kul” säger Akram Alomairi, nybliven ledare (till höger).

Att ha lokalt förankrade ledare har hela tiden varit viktigt, säger Sargon Akcan, ansvarig ledare i Nattfotbollen i Hageby.

– Just nu pågår utbildning av ett 30-tal unga ledare från Marielund. De kan området och känner ungdomarna bättre än oss.

En av de nya ledarna är Akram Alomairi, 19.

– Det här är en bra chans att utvecklas som individ och lära sig nya saker. Sen vill jag också bidra till samhället, säger han.

Artikelbild

Linus Änghede från Sylvia och Amil Ibrulj från NIF Bosna var glada att Nattfotbollen kommit till Marielund.

Under fredagens invigning fanns även stiftelsen Goodsports på plats som hjälper och stöttar föreningar som vill starta Nattfotboll runt om i Sverige. Före dettta fotbollsproffset Alexander Östlund, som under en period spelade i IFK Norrköping, är nu nationell projektledare i stiftelsen.

– En invigning är alltid spännande. De här ledarna blir nyckelpersoner och är guld värda, säger han.

Sargon Akcan har "enorma" förhoppningar på vad Nattfotbollen ska kunna göra för området.

– När vi startade i Hageby för exakt tre år sen var vi färska och visste inte så mycket. Nu har vi tre års kunskap i ryggen, vi är starka och är fler aktörer. Målet är att sysselsätta 60–80 ungdomar i Marielund varje fredagkväll.

Han har också en förhoppning om att kunna mobilisera Nattfotbollen till stadsdelar där det för tillfället är stökigt.

– Att kunna göra ett nedslag där och då. Det handlar om att ge de unga en sysselsättning och en möjlighet att röra på sig. De ska bli så trötta att de inte orkar stöka och bråka.