Hittills har det blivit närmare 80 filmer med Inga Lindström – som inte är en person utan snarare ett begrepp – där tyska tevetittare får njuta av lite svensk sommaridyll.

– Det regnar aldrig i filmerna och kärlekshistorierna slutar alltid lyckligt, sa Dieter Bächle, ansvarig för det tyska produktionsbolaget Bavaria. Kanske därför de är så populära.

På fredagen var han och kollegan Florian Nilson (jodå, han har svenska rötter) för att diskutera det kommande projektet med kommunalrådet Reidar Svedahl (L) och Johan Karlsson, enhetschef för Norrköpings filmfond. Kommunen har redan hjälpt Bavaria Fernseh Produktion att upprätta ett lokalkontor inför de stundande inspelningarna.

Artikelbild

| Populärt. Många Inga Lindström-filmer har spelats in i Östergötland genom åren. Bilden är från inspelningarna utmed Göta kanal i Söderköping sommaren 2016.

– Den 14 maj börjar vi spela in i Norrköping, fortsatte Dieter Bächle.

– Det blir minst en film här i år. Kanske två. Dessutom ska vi spela in utanför Norrköping, typ i Stegeborg och Arkösund. Inga Lindström-filmerna är fortfarande väldigt populära i Tyskland. De går på "prime time" i kanalen ZDF på söndagskvällarna under vinterhalvåret. Perfekt. Det är vinter ute och våra tittare får njuta av lite svensk sommar. Sättet att titta på tv har förändrats men vi har fortfarande fem-sex miljoner tittare varje vecka, säger han.

– Vi ser inget slut på serien än på länga vägar. Det kan bli uppåt 100–120 filmer.

Undertecknad gjorde en dramatisk insats som statist vid Inga Lindström-filmen "Amiralens dotter" för tio år sedan. Nu behöver Bavaria en mängd nya statister inför inspelningarna.

– Jag tyckte väl att jag kände igen dig, sa Dieter Bächle.

– Vi söker inte bara statister. Även någon som kan hålla i hela den delen av produktionen. Annars behöver vi folk i alla åldrar. Unga som gamla. Vi ska också leta efter vackra inspelningsplatser. Jag har redan, efter alla år här, ganska bra koll på omgivningarna i både Östergötland och Sörmland. Men det finns fortfarande pärlor att upptäcka. Och inte bara slottsmiljöer. Inga Lindström-filmerna handlar inte enbart om rikt folk, säger han.

Reidar Svedahl föreföll entusiastisk på sedvanligt manér när han kommenterade samarbetet med det tyska produktionsbolaget.

– Filmindustrin växer i Norrköping, konstaterade han.

– Vi har ju Crazy Pictures och filmen om Moa Martinsson som båda är aktuella. Dessutom gillar jag förstås Bavarias koppling till München. Alla känner väl till vår egen flyglinje dit.