Norrköpings nya topptjänsteman

IT-enheten på Norrköpings kommun är historia, nu är det digitaliseringsenheten som gäller. Johan Högne är Norrköpings allra första digitaliseringsdirektör, och med honom i spetsen kan man vänta sig robotar, VR-cyklar och andra digitala moderniteter i staden framöver.

Med Johan Högne i spetsen kan vi vänta oss robotar, VR-cyklar och andra digitala moderniteter i Norrköping framöver.

Med Johan Högne i spetsen kan vi vänta oss robotar, VR-cyklar och andra digitala moderniteter i Norrköping framöver.

Foto: Karoline Montero Araya

Norrköping2018-08-14 12:30

– Tänk dig ett gäng förskolebarn som har morgongympa med den där, eller på äldreboenden, säger Johan Högne med ett stort leende och pekar på en liten robot som han visar på surfplattan.

Robotar i samhällets tjänst är en av digitaliseringsdirektörens många idéer till att skapa en mer modern, tillgänglig och lätt stad att "umgås med".

Digitaliseringsenheten har samma grunduppdrag som IT-enheten hade, att se till att IT fungerar på de kommunala verksamheterna. Utöver grunduppdraget har digitaliseringsenheten ytterligare ett uppdrag, nämligen att utveckla kommunens verksamheter med hjälp av digitala medel. På ett kreativt sätt vill Johan Högne hjälpa till att förverkliga verksamheternas idéer.

– Det är inte vi som bestämmer vad verksamheterna ska göra, men vi kan vara katalysator för deras idéer. Vi är de som spänner bågen lite längre, som utmanar och utvecklar verksamheterna lite längre än vad de själva trodde att de kunde mäkta med, säger Johan Högne.

– Vad är viktigt för att vi ska få en kommun som upplevs som modern, tillgänglig och lätt att umgås med?

Det frågar sig digitaliseringsdirektören.

Medborgarperspektivet är det allra viktigaste för Johan Högne när han planerar att göra Norrköping till en såkallad "smart stad".

"Smarta staden" är ett koncept som finns världen över, det handlar om att få fram mer datadrivna beslut för att effektivisera och göra staden bättre. Till exempel planerar digitaliseringsenheten att placera ut sensorer som gör allt från att mäta luftföroreningar till att mäta hur många personer som passerar en gata.

– Med den data som sensorerna ger skulle vi bland annat kunna minska fallolyckor och indirekt minska trycket på vården. Detta genom att förse tekniska kontoret med en karta som visar hur personer rör sig, för att till exempel veta vilka gångvägar som behöver sandas först, säger Johan Högne, som även planerar hur sensorerna ska kunna öka parkeringstillgängligheten och därmed minska cirkulationstrafiken.

Trots att digitaliseringsenhetens ambition inte är att synas så mycket, utan snarare märkas av genom andra verksamheter, så kommer det att finnas ett och annat projekt som sticker ut lite mer än andra.

– Vi har en del profilprojekt för att visa att vi vågar, vill och kan titta runt hörnet, det behöver vi ha för att göra oss till en attraktiv stad och arbetsplats.

Ett exempel på ett synligt projekt är en virtuell cykel som kommer kunna testas på stadsmuseet, där man med VR-glasögon kommer kunna cykla genom framtida inre hamnen.

– Det projektet handlar om hur man kan tänka annorlunda när det gäller stadsplanering. Kommunen kommer kunna nyttja VR-cykeln till nästa statsbyggnadsprojekt innan de fattar beslut, cykeln tillför virtuella beslutsunderlag, säger han.

Johan Högne, som har arbetat som digitalkonsult sedan tio år tillbaka, intog posten som digitaliseringsdirektör i april. På enheten arbetar i dagsläget 85 personer.

– Det känns jättespännande. Den största utmaningen för mig kommer vara att rekrytera personer med rätt kompetens. Vi behöver locka personer utifrån Norrköping och länet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!