Tusentals toppolitiker, näringslivschefer, aktivister, intresseorganisationer med flera samlas i tre dagar för att delta i Nordiskt Forum Malmö 2014. De vill utmana de normer som finns i dag och uppnå en mer jämlik värld.

Sampat Pal Devi från Indien har grundat GulabiGang och kämpar mot sexuellt våld. Hon och artisten RudoChigudu från Zimbawe, som kämpar för unga kvinnors hälsa och sexuella rättigheter, är några som kommer att delta.

NT:s serie om könsstympning kommer samtidigt att delas ut av länsstyrelsen, som gjort en beställning på ett särtryck. NT:s särtryck kommer även att delas ut på Almedalsveckan på Gotland.

– Det är roligt att serien får en större spridning eftersom det är ett bortglömt problem i vårt samhälle. Men det handlar om barn som inte får den hjälp de har rätt till, säger reporter Annica Hesser.

Sommarlovet är en tid då det kan förekomma att familjer väljer att åka till andra länder för att genomföra könsstympning.

För 20 år sedan hölls en liknande kvinnokonferens i Åbo. Resultatet överlämnades till FN:s ledare och kraven finns med i den internationella kvinnokonventionen.

De nordiska länderna skrev under en rad punkter men många är ännu inte uppfyllda. I Sverige har kvinnor fortfarande i många fall lägre löner, färre chefsposter och osäkrare anställningar än män.

Du hittar artiklarna i serien De stympade barnen här.