1 500 kronor i böter väntar den som inte kan hålla fingrarna i styr, och håller en mobiltelefon intill örat vid körning av bil, traktor, MC, moped, lastbil och buss.

– Förra ändringen kom 2013, då fick man inte använda mobiltelefonen på så sätt att den var "till men" för trafiksäkerheten, säger Dennis Örnborg, trafikpolis i Norrköping.

Han välkomnar skärpningen i trafikförordningen och hoppas nu det blir möjligt för polisen att bötfälla på plats.

Artikelbild

| Välkomnar nya lagen. Dennis Örnborg, trafikpolis i Norrköping, tror att nya lagen kommer att gynna trafiksäkerheten.

– Nuvarande regler krånglar till det i rapporteringsförfarandet. Vi är tvungna att skriva en anmälan, även om föraren erkänner. Vi kan inte göra klart på plats, säger han. Böteslappen skickas till föraren i efterhand. Under 2016 ledde trafikfarlig kommunikation med mobiltelefon under körning till 13 åtal, enligt SVT.

– Det är svårt säga hur många olyckor som inträffar på grund av att man pratar i mobiltelefon, men det sker olyckor, säger Dennis Örnborg och påpekar att det fortfarande är tillåtet att tala i mobiltelefon efter 1 februari, via hands-free.

– Båda händerna ska vara på ratten. Det enklaste är att ha en hållare för mobilen och prata i högtalaren, säger han.

Polisen kommer att vara uppmärksam på hur bilister, bussförare, lastbilschaffisar, mopedister, MC- och traktorförare framför fordonen efter 1 februari.

– Men vi kommer inte att göra några extra insatser, utan det får bli i den vanliga trafikövervakningen, säger Dennis Örnborg.