– Ja, den kom upp nu i vinter, strax innan vi skulle flytta, men den hör ju till platsen och ska naturligtvis sitta kvar där fast teaterlokalen försvinner ur huset, säger Bengt Sandberg som är kassör i fastighetsägaren Godtemplarnas byggnadsförening.

– Vi säljer för att det medför så mycket arbete att vara hyresvärd, förklarar han.

Redan nu håller föreningen på och flyttar sin verksamhet från Repslagaregatan till en annan känd Norrköpingsbyggnad; nämligen Matteusgården på Norra Promenaden. Den byggnaden har Godtemplarnas byggnadsförening köpt av Svenska Kyrkan.

Nytt city för teatern

– Vi har alltid varit före vår tid, säger Bengt Sandberg och förklarar att i godtemplarnas lokaler sändes såväl extremt tidiga tv-sändningar som 3D-film och digital liveopera från Metropolitan – något som fortfarande visas för fullt.

Flytten till Svenska Kyrkans före detta församlingshem, och där Matteusskolan fortfarande har sin matsal, ser Bengt Sandberg också som ett perfekt steg för att hamna mer centralt i Norrköping.

– Om man tittar på kommunens planer 20 år framåt så kommer vår nya lokal att ligga mycket mer centralt än den vi lämnar, förklarar han och nämner kommunens byggplaner för exempelvis Butängen.

Köpesumma okänd

Scener i Lilla Teaterns storlek behövs i Norrköping, enligt föreningen. Nu hoppas Godtemplarnas byggnadsförening på kommunalt stöd för att kunna bygga vidare på Lilla Teatern.

– Ju bättre lokaler, desto bättre verksamhet och vi skulle verkligen vilja utveckla vår verksamhet och hoppas därför på kommunalt understöd som vi inte har haft tidigare, säger Bengt Sandberg.

Köpare av huset på Repslagaregatan är Eddy Demirs förvaltningsbolag Söderstaden AB. Köpesumman är i nuläget okänd.

– Ni får vänta på pappren från Lantmäteriet, säger Bengt Sandberg.