Läs mer: Asylsökande hungerstrejkar i Norrköping.

– Ert land, ert folk, hur ni behandlar oss och maten! Vi behöver inget mer, utbrister han när vi besöker lunchrestaurangen som har tillagningskök för Bogruppens asylboenden Turistgården och Getå Turisthotell samt servering för Logigruppens asylboende på Nygatan.

"Obetydliga problem"

Artikelbild

| Äger. Maria Åström, som äger Tjocka kocken, är arbetsledare och planerar matsedlar. Vissa saker äts bättre, som panerad fisk, andra är inte lika populära, som pannkakor.

Wajieh Deeb pratar bra engelska och förstår lite svenska. När vi frågar om händelsen förra torsdagen då några asylsökande vägrade flytta in på asylboendet på Nygatan för att några familjer hade fått löften om egna lägenheter innan de lämnade Västsverige, svarar han:

– Ni ger oss mer än nog och vi förstår att Sveriges land inte kan ha råd med stora lägenheter för alla oss flyktingar som kommer hit. Det där är obetydliga problem och även om man ger alla allt så kommer inte alla att vara lyckliga.

– Det här säger jag inte bara för att säga det. Jag känner det i mitt hjärta, tillägger han.

Själv kom han, som jobbade som tjänsteman med trafikfrågor i Syrien, från den sönderbombade staden Homs till Uddevalla i november. Sonen Johnny, 22, och dottern Julie, 20, kom efter en månad senare. Nu hoppas de även att yngsta syskonet och mamman ska kunna lämna osäkerheten hemma Syrien.

Artikelbild

| Wajieh Deebs tacksamhet vet inga gränser. Han kan inte sluta prata om hur glad han är över det han fått sedan han kom till Sverige från Syrien.

– Det är klart att vi längtar! Jag längtar jättemycket, säger Julie Deeb.

Kan lite svenska

Artikelbild

| Missnöjet bland flyktingar är inte alls stort, tvärt om anser Peder Ring, som driver flera asylboenden, att de asylsökande visar ett imponerande tålamod.

Från Mosel i Irak kommer storasyster Quamar Alsaadi, 27 år, och hennes lillebror Hassan, 24 år. Quamar har en kaffekopp framför sig och Hassan har just avslutat måltiden med ris och kycklingklubbor.

– Vi kom den 11 oktober från Mosel i Irak, berättar Quamar Alsaadi som är civilingenjör till yrket.

Artikelbild

| Syskonen Quamar och Hassan Alsaadi kom från Irak i oktober. De pratar redan lite svenska men förstår nästan allt när svenskar pratar långsamt.

I Vänersborg bodde de i campingstugor tills avtalet med Migrationsverket gick ut och det blev dags för campingen i Ursand att börja förbereda för turistsäsongen. I torsdags gick bussarna till Norrköping.

Språkundervisning vid SFI får inte flyktingarna förrän de fått asyl. Men i Vänersborg, där de bott i campingstugor fram till i torsdags, brukade Röda Korset komma och undervisa.

Artikelbild

| Julie Deeb är 20 år och kommer från Homs i Syrien. Hon kom till Sverige med sin pappa och storebror och längtar mycket efter sin mamma och lillasyster.

– Det är svårare att prata än att förstå, förklarar Quamar.

Både hon och brodern pratar bra engelska och förstår nästan all svenska när vi pratar långsamt. De tycker att det de sett av Norrköping hittills är jättebra och säger att de redan trivs. Fyra saker har Hassan Alsaadi som han vill uppfylla i det närmaste:

Artikelbild

| Barn och vuxna som bor i Logigruppens asylboende på Nygatan får mat på Tjocka kockens restaurang tre gånger om dagen.

– Jag vill fortsätta lära mig svenska, träna på gym och skaffa ett busskort, säger Hassan som är dataingenjör till yrket men som, tillsammans med fem andra killar, har ett band.

– ...och så vill jag kunna spela musik igen.

Får fel uppfattning

Peder Ring som är vd för Logigruppen och Bogruppen tror att det är lätt att nyheter om missnöjda flyktingar tolkas på fel sätt. Det händer att folk på stan kommer fram och uttrycker hur synd de tycker om honom som måste ha att göra med alla dessa otacksamma.

– Bilden av att flyktingar ställer till det är felaktig och den känner jag inte alls igen. Jag är mer förvånad över hur glada, tåliga och tacksamma de är...och över hur mycket de står ut med egentligen. Man kan ju bara tänka sig själv hur det skulle vara att bo så länge på ett ställe som egentligen är utformat för att bo på en kortare tid, säger han.

– Jag tror att de flesta av oss svenskar skulle hamna i slagsmål första kvällen. Och så är det verkligen inte bland dem som bor på våra boenden.

Läs mer: Därför vägrade familjerna gå av bussen.

Läs mer: De asylsökandes protest: "Handlade inte om standarden".