- Det är som när man kör bil. Då har man GPS och annat, men det står fortfarande vägskyltar kvar som talar om var du ska svänga in, säger projektledaren Mikael Levin vid Sjöfartsverket.

 

- Man tar ju inte bort de gamla systemen, för dels kan ju de nya fallera och dels finns det en precision i att du kan titta ut genom rutan och se fyren. Det är där du bör ha din uppmärksamhet, säger han.

Artikelbild

  

Den nya "motorvägen", det vill säga inseglingsrännan in i Norrköpings hamn ska förhoppningsvis vara klar innan årsskiftet. Hela projektet med att få till en konkurrenskraftig hamn är indelad i flera olika delprojekt.

 

Att märka ut leden och se till att fyrar och andra märken finns på rätt plats är Mikael Levins del av projektet.

 

Bygget av den nya fyren på Stora Juten startade i somras med att undersöka botten för att se om det gick att borra på den plats man mätt ut som lämplig för fyren.

 

På holmen intill den plats där den nya fyren ska stå finns redan en fyr, den har hjälpt sjöfarten in på den gamla och smalare inseglingsrännan. När muddringsarbetet i Bråviken är klart kommer den nya inseglingsrännan att vara 40 meter bredare. Den nya fyren har därför byggts 20 meter från den gamla för att den ska stå mitt i och leda fartygen in mot Norrköpings hamn.

 

Läs mer i fredagens Norrköpings Tidningar.