Organisationen Noaks Ark har tidigare funnits på fyra platser runt om i Sverige. På onsdagen öppnade de upp en femte mottagning - i Norrköping.

Sedan 1986 har Noaks Ark varit ett stöd för personer som har burit på ett HIV-virus. De har också jobbat med att förebygga viruset genom att låta personer testa sig genom ett så kallat snabbtest. Tanken är att mottagningarna ska vara ett komplement till de platser som personer annars kan gå till för att testa sig för HIV.

– Vi vill att så många som möjligt ska testa sig. Det ska vara enkelt och att man ska få ett snabbt svar. Det har visat sig att fler testar sig om det går snabbt och är enkelt, säger Ina Nyberg Gruffman, en av de två verksamhetsansvariga på Noaks Ark.

Artikelbild

| Blodprov. Ett snabbt blodprov kan visa om personen bär på HIV-viruset.

Mottagningen i Norrköping kommer inte att ha någon förtidsbokning för personer som vill testa sig. Istället kan vem som helst komma dit på på drop-in under onsdagskvällarna. Testet görs av en sjuksköterska och om det skulle visa sig att personen ifråga får ett positivt testresultat hjälper Noaks Ark till med det som sker därefter.

– Om personen har HIV så hör vi av oss till sjukvården direkt på torsdagsmorgonen för att boka en tid för verifikation. Vi erbjuder oss också att att följa med till infektionsmottagningen och vi ser till att hålla kontakt med personen och ge information, säger Rickard Eriksson, verksamhetsansvarig på mottagningen, och fortsätter:

– När en människa får den här diagnosen är det ofta många tankar som far genom huvudet. Det är viktigt att man då får ett bra bemötande direkt.

Varför öppnar ni i just Norrköping?

Artikelbild

| HIV-test. Sjuksköterskan Ylva Eriksson tar prov på Lena Svensson från Smittskyddsenheten.

– Östergötland har ett stort upptagningsområde och det finns en efterfrågan. Många av personerna som bor häromkring åker idag upp till vår mottagning i Stockholm för att testa sig.

Det länge varit ett tabu att prata om HIV och att enligt organisationen Noaks Ark är kunskapen om viruset är alldeles för låg även idag. Trots att sjukdomen har fått mycket utrymme de senaste åren, bland annat genom tv-serien Torka aldrig tårar utan handskar, är det många som inte vet hur den smittar. Noaks Ark försöker informera allmänheten om sjukdomen.

– Vi försöker hela tiden informera så många som det bara är möjligt om att använda kondom till exempel, men det är inte ändå inte en självklarhet för alla. Därför är det bra att man kan gå till en mottagning så fort som möjligt för att testa sig.