När kriget kom och Isis närmade sig Aleppo och bomberna började falla över staden beslutade sig Qassim att ta sin familj därifrån. Med fru och två barn lämnade han staden och det apotek han haft där i 10 års tid.

– Vi lämnade allt, apoteket som låg i östra Allepo med läkemedel och vår bostad. Senare fick vi veta att apoteket bombats sönder, säger Qassim.

Nu ligger stora delar av den östra delen av staden i ruiner och Qassim vill absolut inte komma tillbaka till Syrien.

Artikelbild

| Fast jobb. Efter tre år i Sverige har Qassim Humash fått jobb på apoteket Kronan.

– Nu är Sverige mitt hemland och vi trivs bra här. Min fru studerar på Norrköpings Universitet och mina barn går i skolan och har skaffat sig många nya kamrater, säger han.

Qassim vill inte prata om hur han tog sig till Sverige överhuvudtaget. Han blir bara ledsen av att behöva berätta om de traumatiska upplevelserna som uppbrottet från hemstaden kom att bli. Även om han har såväl föräldrar och syskon kvar i Syrien så är kontakten si och så. Han har lite kontakt med dem via internet och berättar att även de har flytt från staden Aleppo till ett annat område i Syrien.

Religion och politik intresserar honom inte heller.

– Vi är alla lika och nu vill jag att vi pratar om mig, säger han.

Artikelbild

| Väntar.Qassim Humash Trivs på nya jobbet och väntar nu på sin legitimation.

Qassim kom till Malmö efter att han flytt från Syrien och blev därefter skickad till Västervik, där familjen bodde under ett års tid. Där lämnade han in sin asylansökan och fick den beviljad efter 10 månader.

- När jag fick mitt uppehållstillstånd så kunde jag börja SFI (Svenska för invandrare). Efter det att jag klarat min SFI flyttade vi till Norrköping, säger han.

Artikelbild

| Legitimation. Om cirka en vecka får Qassim Humash sin efterlängtade legitimation som apotekare.

När Qassim kom till Norrköping hade han inget arbete men skickade in sina diplom och andra papper som visade att han var utbildad apotekare. En utbildning han skaffat i Ukraina.

– Den utbildningen var jag klar med 2003, berättar han.

Efter att ha sänt in sina dokument till Socialstyrelsen fick han beskedet att han skulle utföra ett antal prover, sammanlagt sex.

– Det tog ungefär ett och två månader för att klara de proven, säger han.

Tillsammans med sin tidigare utbildning, proverna och den utmärkta svenska han idag talar kunde han sedan söka praktik.

– Jag fick en praktikplats på apotek Kronan som varade ungefär 5 månader Den 15 februari slutade jag där Och nu har jag fått fast anställning här på Kronan på Nya Torget i Norrköping, säger en glad Qassim, som tycker han fått ett väldigt fint mottagande i Sverige.

– Jag trivs jättebra här i Norrköping och jag känner att Sverige är mitt land och det är bestämt att vi ska stanna här i Sverige och vi kommer absolut inte att flytta tillbaka till Syrien, även om det blir lugnt där. Här känner jag att det är lugnt och tryggt.

Inte bara Qassim är en vinnare, som nu fått en fast anställning. Även apoteket kan ses som en vinnare då det råder brist på utbildade apotekare.

– Det är som för många andra en brist och det beror bland annat på ett det är många pensionsavgångar, men också på att det har öppnats många nya apotek, säger Anders Roslund, informationsdirektör på apoteket Kronan, som ser flyktingar och invandrare som ett bra tillskott.

–Vi är också med i det som kallas 100-klubben, som vi gick med i 2016. Där har vi lovat att skapa 100 nya jobb under tre år och det målet kommer vi att klara med råge, säger Anders Roslund.