Lantbrukaren Åke Karlsson i Krokek tyckte att något behöver göras åt landsbygdens frågor – så han tog initiativet till att starta en lokalavdelning av Landsbygdspartiet, som redan är etablerat med ungefär 25 lokalavdelningar landet runt. I riksdagsvalet 2014 fick partiet 3 450 röster. Då kom partiet in i kommunfullmäktige i nio kommuner, däribland Kinda och Valdemarsvik där partiet fick ett mandat i vardera församlingarna.

Åke Karlsson har tidigare tjänat Centerpartiet i Norrköping samt haft uppdrag för Miljöpartiet – och han har även hunnit med att engagera sig för Junilistan, ett parti som stack upp i EU-parlamentsvalet för ett antal år sedan.

– Vi var tolv stycken på mötet, så det var inte svårt att få ihop en interimstyrelse, säger Åke Karlsson. Nästa steg är att förbereda ett årsmöte, där en ordinarie styrelse ska väljas. Vid årsmötet presenteras även stadgarna i styrelsen. I interimstyrelsen är Åke Karlsson sammankallande. Övriga invalda är Therese Bardun, Marina Eriksson, Susanne Swärd och Niklas Nilsson.