Polisens förundersökning kring vad som hände vid Söder tull i Norrköping den 17 augusti pågår fortfarande. Kammaråklagare Anna Hjort kommer den 5 oktober troligtvis att väcka åtal mot den 24-årige man som en kort stund efter vansinnesdåden, då tre personer knivskars, erkände sig skyldig till attackerna, men redan på fredagen kom ett av offren till Norrköpings Tingsrätt.

Vid en så kallad bevisupptagning fick den kvinna i 40-årsåldern som blev mannens tredje offer berätta sin historia för tingsrätten. Vittnesmålet spelades in och kommer att spelas upp under den kommande rättegången. Detta för att kvinnan, som är hemmahörande i ett annat land, ska kunna lämna Sverige och inte behöva komma tillbaka för att närvara under rättegången.

– Det här sker ibland, för att personer som kan tänkas vilja lämna Sverige ska kunna göra det, men ändå delta i rättegången, sade kammaråklagare Anna Hjort.

Hon yrkade på att bevisupptagningen skulle hållas bakom stängda dörrar och snart visades pressen ut genom dörren till rättssalen.

– Förundersökningen pågår och då är det förundersökningssekretess. Det är inget konstigt. Vad som sades framkommer under huvudförhandlingen, sade Anna Hjort.

Kvinnan kom till tingsrätten klädd i en rutig kjol och hade håret knutet i en fläta under en sjalett. Hon fick hjälp av en tolk att föra sin talan.

Den misstänkte 24-åringen var inte på plats. Han genomgår fortfarande en rättspsykiatrisk utredning, vilken ska vara klar den 2 oktober.

– Det fanns ingen anledning att han skulle närvara här i dag, sade hans advokat Agneta Stangel efteråt och konstaterade:

– Det hade säkert varit obehagligt för målsägande också.

Hon gick inför bevisupptagningen fram till kvinnan och förklarade att 24-åringen var "ledsen för vad han har gjort" och att han inte mådde bra.

Mannen medgav tidigt efter den 17 augusti att han var skyldig till knivskärningarna.

– Han har inte ändrat inställning. Den är densamma som vid häktningsförhandlingen. Han medger att han gjort det här, men menar att han inte haft uppsåt att döda, sade hon.