- Just nu ligger utsläppet precis mellan Tallholmen, Kvistholmen och Bravikens Pappersbruk, säger Räddningstjänstens Peter Turesson, till nt.se.

Enligt uppgifter han fått från båtens kapten ska det handla om ett 50-tal liter olja.

Spilldes ut
- Men det är ju helt subjektiva uppgifter. Det jag kan säga är att det är så pass mycket olja att man kan se oljebältet flyta fram, säger han.

Det var strax före lunch på måndagen, i samband med att en båt skulle lastas, som läckaget ägde rum.

När båtens balansbassäng tömdes visade det sig att den inte bara innehöll vatten utan att det även läckt i olja, som då spilldes rakt ut i vattnet.

Driver utåt
- Det är absolut inte meningen att det ska vara olja i balansbassängerna, de ska bara innehålla vatten, säger Rikard Wallin, platschef på Bravikens Pappersbruk.

Båten som kör för Bravikens pappersbruk, men ägs av det Åländska rederiet Birka, ligger vid östra sidan om bruket och på grund av vindens riktning driver oljan nu utåt i viken.

Räddningstjänst på plats
Braviken har lagt i de oljelänsar de har för att begränsa utsläppet.

Men enligt Rikard Wallin har de inte kapacitet nog för att fånga in den olja som redan flutit ut i hamnbassängen varför Räddningstjänst och Kustbevakning larmats.

- Vi har hört av oss till alla berörda myndigheter. Räddningstjänsten är redan på plats och Kustbevakningen är på väg, sa Rikard Wallin på måndagseftermiddagen.