Det var i augusti 2017 som Alex Vallin öppnade restaurang i Eschelsonska huset på Gamla torget. Två av dem som anställdes från början var Alexander Schröder och Linn Risberg.

Ett halvår senare är ingen av dem kvar på New York Grill & Bar. Linn har sagt upp sig och Alexander har enligt egen utsago fått sparken. De är nu kritiska till hur personalen behandlas – främst när det gäller schemafrågor.

– När vi anställdes blev vi lovade att jobba på heltid, så det var flera som valde att säga upp sig från andra jobb. Men ganska snart började vi få allt färre timmar i schemat. Man nyanställde och spred ut timmarna på ett större antal anställda, säger Alexander.

Därmed fick flera av de anställda problem med att få ihop ekonomin.

– Om man blir schemalagd två pass i veckan så kan man ju inte betala sina räkningar, fortsätter han.

För en tid sedan blev Alexander uppsagd.

– Helt plötsligt när jag kom in till jobbet var jag bara bortplockad från schemat. Jag hade inte hört ett ord om att jag skulle få sparken.

LÄS MER: Restaurangen svarar: "Vi följer de svenska lagarna"

Enligt Alexander och Linn fuskas det även med löneutbetalningar för att hålla nere kostnaderna.

– Restaurangledningen plockar bort timmar i systemet så att det ska "se bättre ut". Om vi hade jobbat 18 timmar så stod det kanske bara 14 i systemet, säger de.

Alexander Schröder har nu anlitat juridisk hjälp. Alexander Crona, jur. kand. på Avenir advokater i Norrköping är inkopplad.

– Jag ska hjälpa min klient med lönefordringar som han har då han fått för lite i lön. Dels har han fått för lite betalt per timme och dels har han ett kontrakt där det står att han ska jobba heltid, men han har inte fått jobba heltid och därmed har han inte fått någon heltidsersättning, säger han.

Alexander Crona skickade först kravbrev till restaurangen, nu har valt att gå vidare med ärendet.

– Vi har i dagarna lämnat in en stämningsansökan till tingsrätten, säger han.

Efter det inträffade har Alexander Schröder även varit i kontakt med Hotell- och restaurangfacket (HRF).

– Vi har flera ärenden gällande den här arbetsgivaren, i Norrköping och i andra städer. Här finns en historik med missnöjd personal, säger Lena Bengtsson Olsson, ombud för HRF i Linköping.

Från fackets sida har man försökt att få tag i ansvariga och en löneassistent på restaurangen, dock utan att lyckas.

Hur ser ni på det här ärendet?

– Den här restaurangen saknar kollektivavtal, från vår sida anser vi att om man är seriös i den här branschen, så har man kollektivavtal. Generellt sett är det viktigt att man som restaurangägare sköter sig, säger Lena Bengtsson Olsson.

Förutom personalpolitiken har Alexander och Linn synpunkter på jargongen som råder inne på krogen.

– Jag har varit på fem–sex andra ställen i Norrköping och jag har aldrig blivit så dåligt behandlad som jag blev där, säger Alexander.

Enligt Alexander och Linn har ryktet om den dåliga arbetsmiljön nu gjort det svårt för restaurangen att hitta personal.

– Det har varit en väldigt stor omsättning av personal, det är 15–20 anställda som försvunnit sedan starten. Bland dom som är kvar är det många som desperat letar efter andra jobb, säger Linn

Varför har ni valt att kontakta NT?

– Vi tycker att Norrköpingsborna ska få veta att bakom den vackra fasaden är det mycket som inte stämmer.