Ordföranden: 42 miljoner måste sparas

Politikernas beslut att lägga ner Timmermannen har väckt starka reaktioner. "Det är helt naturliga reaktioner som jag har full respekt för."

Olle Vikmång (S) är ordförande i vård- och omsorgsnämnden, som måste spara miljoner framöver.

Olle Vikmång (S) är ordförande i vård- och omsorgsnämnden, som måste spara miljoner framöver.

Foto: Christer Andersson, Carolina Nilsson

Norrköpings kommun2019-11-14 18:40

Det säger Olle Vikmång (S), vård- och omsorgsnämndens ordförande, och tillägger att neddragningarna inte är något som nämnden önskar att göra. Men han tror på lösningen med att ersätta Timmermannen med det nya boende på Kolonigatan i Klockaretorpet.

– Halva boendet är klart, så redan i dag får man en bild av hur det blir. Det blir det finaste boende vi kommer att ha i kommunen, säger han.

Dessutom ser han en fördel med att Hyresbostäder kan skapa nya bostäder för äldre i form av ett trygghetsboende på Timmermannen. Kostnaden för anpassningen hamnar på fastighetsbolaget och man räknar med att få billigare hyra än i nyproducerade trygghetsboenden.

I september gav kommunstyrelsen alla nämnder i uppdrag att fatta nödvändiga beslut för att få en budget i balans. Det är bakgrunden till sparförslagen som lades i oktober.

– Nu när två månader har gått har vi klarat att fatta beslut om ungefär hälften, men det återstår 42 miljoner kronor. Jag ska nu skicka en skrivelse till kommunstyrelsen och vi får se hur de agerar utifrån informationen. Fördröjningen innebär ungefär fem miljoner kronor per månad, så för att klara budgeten måste vi fatta beslut om ytterligare besparingar. 

Så det kan ändå bli nedskärningar inom demensvården?

– Ja, jag är säker på att förslaget vi har lagt kommer tillbaka igen i december. I det läget kan inte Moderaterna avslå utan att presentera ett eget alternativ.

Karta: Tyska Torget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!