Vid de omfattande arkeologiska utgrävningarna i Inre hamnen har man under våren hittat bland annat keramikskärvor och mynt från 1700- och 1800-talen.

Den senaste upptäckten handlar om en liten snusdosa från 1700-talet.

– Det är ett ovanligt fynd, säger Karin Lindeblad på Arkeologerna i ett pressmeddelande.

Artikelbild

| Vid den omfattande utgrävningen i Inre hamnen har man tidigare bland annat hittat gamla mynt.

Då arkeologerna upptäckte att någonting skramlade i dosan öppnade man den.

– Den var fylld till hälften med snus, säger Karin Lindeblad.

– Jag trodde inte att det skulle vara något annat än lera, troligen har det med bevaringsförhållanden att göra, att det har legat syrefritt i gyttjelager. Det är jättekul, fortsätter hon.

Den lilla snusdosan i mässing låg på bottnen av det som en gång var en å och har troligen tappats av ägaren i vattnet någon gång på 1700-talet.

Artikelbild

Dosan är graverad med initialerna PWG.

– Det är troligt att den tillhört en Pehr Gustaf Wadström, en industriman som ägde varvet på Skeppsholmen, säger Lindeblad.

För tillfället grävs ett gammalt kronobränneri fram och man har bland annat hittat magasinsbyggnaden där rågen som användes till brännvinet förvarades. Byggnaden var minst 60 meter lång och byggd av stora, kluvna stenar. Kritpipor och mynt från 1600-1700-talet hör till vardagsföremål som dykt upp.

Under hösten fortsätter utgrävningen och då hoppas arkeologerna hitta spår efter skeppsvarvet och kanske ännu äldre byggnader.

För den som är intresserad av utgrävningarna så hålls det klockan 18.00 på torsdag den 7 juni guidade visningar av området.