Liv Bakke, 86, flydde från det nazi-ockuperade Norge och Sara Fransson, 92, överlevde Auschwitz. De båda möts i ett samtal på Förintelsens minnesdag, den 27 januari, som inleder Demokrati- och människovärdedagarna i Norrköping.

– Många år har gått sedan Förintelsen. Det blir svårare att hitta överlevare som kan berätta om sina erfarenheter, men vi ser den autentiska berättelsen som oerhört viktig, säger Anne Olofsson, kommunens koordinatinator.

Liv Bakke kommer till Norrköping hela vägen från Norge särskilt för samtalet på Stadsbiblioteket. 1942 var Liv tio år och flydde från Trondheim tillsammans med sina föräldrar och sin 5-åriga lillasyster.

Artikelbild

| Sara Fransson överlevde Förintelsen och kommer till Norrköping för ett samtal om livsmod, människovärde och identitet.

– Det var en dramatisk flykt. Vi gick till fots, men åkte även skidor över gränsen till Sverige. Vi var så rädda att bli upptäckta. Det var även farligt för vännen till min pappa som hjälpte oss, berättar Liv Bakke på telefon.

Familjen kom så småningom till Norrköping och Liv gick på Karlshovskolan fram till krigsslutet då familjen återvände till Norge.

– Jag hade en bra tid i Norrköping med fina minnen och en bra lärarinna. Under ockupationen fick vi ingen undervisning så det var en stor upplevelse att få gå i skolan. Det var mycket jag lärde mig som jag har haft glädje av senare i livet.

Demokrati- och människovärdesdagarna bjuder på tio dagar med en mängd föreläsningar och samtal – men även utställningar, teater, musik och film. Totalt handlar det om 22 programpunkter och samarbeten mellan 19 olika aktörer.

Artikelbild

| På söndag, Förintelsens minnesdag, genomförs ett fackeltåg för människors lika värde som avgår från Norrköpings synagoga och fortsätter till den judiska begravningsplatsen på Matteus kyrkogård.

– Jag tycker att vi har fått till en väldigt fin bredd och blandning. Framför allt är det roligt att vi har fått med Portalen och har program även utanför centrum, i Klockaretorpet, Ringdansen och Hageby, säger Anne Olofsson.

– I dag finns oroväckande tendenser med inskränkningar av det demokratiska rummet på olika håll i världen. Det finns all anledning att lära av historien hur vi inte ska göra. Kommunen har ett ansvar att jobba mot yttringar av rasism och diskriminering som är ett hot mot vår demokrati och mångfald.

Bland de medverkande finns till exempel Norrköpings nya fristadsförfattare Supriti Dhar, författaren Ola Larsmo och Raoul-Wallenberg-pristagaren Jonathan Leman, till vardags researcher på Expo.