Det var i lördags morse man hittade älgkalven på vägen mellan Gottenvik och Håkantorp ute på Vikbolandet.

– Lantbrukaren på Håkantorp skulle ut och kolla till sina djur i hagarna när han hittade älgkalven, säger eftersöksjägaren Gösta Brunell.

Älgkalven var vid liv, men den låg orörlig i dikeskanten.

Artikelbild

| Gösta Brunnel är upprörd över att ingen anmält den påkörda älgkalven.

– Lantbrukaren trodde att älgkalven var svårt medtagen av den torra sommaren som gått hårt åt djuren. Han var framme och petade på den, men den vill inte resa sig upp, säger Gösta Brunell.

– Den orkade resa på huvudet, men inte mer. Så pass tagen var älgkalven.

En jägare som kom förbi såg att något hade hänt och stannade till på platsen. Efter att han sett hur älgkalven såg ut ringde man polisen och fick tillstånd att avliva älgkalven på plats.

– När jag kom dit började jag titta på, och undersöka, älgkalven. Vänster bakben var helt avslaget, på frambogen var det ett stort hål avskavt och buken var spräckt, säger Gösta Brunell.

– Där har den stackaren legat och plågats i diket. De som gjort det kan inte ha något hjärta i kroppen.

Varför den som kört på älgkalven inte stannat vet man inte, men med tanke på älgens skador måste det ha märkts i fordonet när olyckan inträffade.

– Endera är det förare som är onyktra eller så är det ungdomar som inte vill åka med sina bilar på väg 209, tror Gösta Brunsell.

Gösta Brunell uppmanar nu bilister att se upp lite extra vad det gäller vilt. Torkan har gått hårt åt djuren och de drar sig nu till platser där det växer gröda och till äpplen i trädgårdar.

Enligt jaktförordningen är den som kört på vissa djur skyldig att göra en polisanmälan och att märka ut platsen där olyckan skett. Vid en viltolycka måste göra en anmälan till polisen även om djuret man kört på inte är synbart skadat.

Skyldigheten gäller älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv, lo, utter, örn och mufflonfår. Att inte anmäla en viltolycka med dessa djur är straffbart och kan ge böter.

Polisen gör sedan en bedömning om en eftersökjägare ska skickas ut till platsen.

Hittills i år har polisen fått 36 102 viltolyckor inrapportade i hela landet. Vanligast är viltolyckor med rådjur (28 543 stycken), älg (3 243 stycken) samt vildsvin (2 663 stycken).

Om man tittar bakåt de senaste fem åren så är det fram för allt viltolyckor med vildsvin och hjort som ökat i Östergötland.