Restaurangen Panefresco smygöppnade under fredagen och nästan svämmade över av besökare, det var precis att de italienska kockarna hann med att laga maten. Allt började med tanken att öppna en liten lunchrestaurang i Stockholm.

– I dag serverar vi 1000 tallrikar om dagen där, säger Paolo Roberto, restaurangägare.

Att han valde just Norrköping för sin nästa etablering beror på stadens läge, och framåtanda.

Artikelbild

| Paolo Robertos restaurang Panefresco har öppnat efter lång väntan.

– Norrköping ligger nära Stockholm, är en fin stad och har en bra utveckling med många sköna renoveringar. Och vi gillade verkligen lokalen här, säger Paolo Roberto.

Från en början var lokalen fuktskadad och väntan var lång innan restaurangen kunde öppna. Från början var det tänkt att kunna öppna till sommaren, sedan skjöts datumet allt längre fram i tiden.

De senaste åren har en rad nya restauranger slagit upp portarna i Norrköping, jag frågar hur Paolo Roberto ser på konkurrensen.

– Konkurrens är bra, det gör en bättre. Och vi är helt enkelt bäst, det finns ingen som gör pizza som oss. Det ska bli kul att visa Norrköping vad en bra pizza är, svarar han.

Artikelbild

| Efter tre dygn är pizzadegen redo att bakas ut.

Ingredienserna kommer färska från Italien och pizzadegen jäser i tre dygn. Det gör den alldeles spröd, och svårbearbetad.

– Roberto här är född i köket, hans pappa har lärt honom allt om matlagning, säger Paolo Roberto medan kocken bakar ut degen.

Artikelbild

| Kökspersonalen är alla italienska män, utom två som ursprungligen kommer från Norrköping.

Han påpekar att den största skillnaden mot en vanlig restaurang är traditionen, att svenska kockskolor har sin grund i det franska köket.

– Där är kocken kung. I det italienska köket är råvaran kung, säger Paolo Roberto.