Tillsammans med sin familj sitter Murkova Iveta långt inne i Migrationsverkets lokaler och väntar. Hon vet inte riktigt på vad. Familjen har väntat i Malmö men på onsdagskvällen bestämde Migrationsverket att flera asylsökanden skulle bussas till Norrköping. Det fanns helt enkelt inte plats för alla.

Under onsdagen kom det cirka 1 800 flyktingar till Malmö enligt Migrationsverket. Rekordsiffror i antalet asylsökanden och de tillfälliga boendeplatser tog slut. Därför skulle flyktingarna bussas till Norrköping där personalen förberedde tillfälliga sovplatser på madrasser i Migrationsverkets reception. Men av någon anledning försenades bussarna.

Personal och tolkar fanns på plats igen redan tidigt på torsdagsmorgonen. Efter hand kom bussarna, ett hundratal människor. Familjer, vuxna och gamla men framför allt många barn. Trötta kom de bärande på sina väskor och samlades i receptionen. Där fanns frukost och lite mat. Sedan väntade alla på att hitta någon som kunde förklara för dem, på ett språk som de förstod, vad som skulle hända.

Artikelbild

– Det var inget bra för mig och barnen där vi bodde. Vi var tvungna att fly men jag känner ingen här, har ingen familj, säger Murkova Iveta och letar efter orden på knagglig engelska.

Hon är ung och har två små barn att ta hand om. Hon hoppas på att hennes lilla familj ska få stanna i Sverige.

– Vi har hört att Sverige tar emot människor, tror du vi får stanna här, undrar hon samtidigt som hon ammar sina barn.

Hon vill registrera sig men innan det kommer en tolk som pratar slovenska kan hon nästan inte kommunicera med någon. Ändå är hon lugn. Sitter och väntar med barnen. De har redan varit på väg i många dagar och är vana att vänta.

Artikelbild

Många trängs kring receptionsdisken för att få hjälp att fylla i alla blanketter. Arabiska, persiska och dari. Språken blandas. De flesta kommer från Afghanistan, Syrien och Somalia och har färdats genom Europa för att komma hit.

Enligt Migrationsverket har drygt 8 400 personer sökt asyl i Sverige under den senaste veckan. Situationen för flyktingarna i Tyskland har blivit allt sämre. Många bor i tält och blir inte registrerade. Hanteringstiderna är långa och det har varit många bränder riktade mot asylförläggningar. Därför vågar människor inte stanna kvar utan fortsätter att fly.

Artikelbild

– Att människor skulle få sova i vår reception var en nödåtgärd. De hade ingen möjlighet att ta emot alla i Malmö. Nu ska vi försöka hitta boende under dagen och se var det finns lediga platser, säger Eva Sowa, enhetschef på Mottagningen.