– Ibland säger barn att de blivit slagna fast det egentligen är något annat de är ledsna för. Men det finns också kulturskillnader, och det är vanligare i somalisk kultur att man slår sina barn. I vilket fall så bör inte polisen komma och ta barnen som de nu gör, så att familjen hamnar i chock. Skicka någon från socialen i stället som kommer hem och hör vad som har hänt, säger Abdinasir Hussein.

Det var en av de frågor som dök upp när Miljöpartiet besökte Somaliska ungdomsföreningen i Hageby på onsdagskvällen. MP ville höra vilka utmaningar som de somaliska invandrarna ställs inför i Norrköping, och passade samtidigt på att informera och synas.

En av besökarna framhöll svårigheterna med de stränga formella kraven i Sverige när man söker jobb, och att det ofta krävs referenser.

Artikelbild

| Patricio Ruiz Vergara, riksdagskandidat från Norrköping.

– Ja, vi måste bli mycket bättre på validering av yrkeskompetens, svarade Patricio Ruiz Vergara , riksdagskandidat från Norrköping, och fortsatte:

– En somalisk läkare kan ofta inte visa giltiga papper på sin utbildning. Då menar vi att man ska kunna provjobba ett år och sedan testas, i stället för som nu behöva läsa om sju år till en svensk läkarexamen.

Abdulkadir Ahmed Muhamed är både ledamot i kommunfullmäktige för MP och engagerad i Somaliska ungdomsföreningen. Han kom från Somalia 2003, och tipsade om ett sätt att påverka:

– Lämna ett medborgarförslag i fullmäktige.

Artikelbild

| Abdulkadir Ahmed Muhamed är ledamot i kommunfullmäktige för MP och engagerad i Somaliska ungdomsföreningen.

Abdinasir Hussein hade slutligen ett tips till myndigheterna:

– Skicka inte brev. De kan hamna i papperskorgen. I Somalia informerar man muntligt.