Det var med anledning av en rad reklamationer från Norrköpingstrakten som en internutredning inleddes. Den visade att de försvunna postpaketen hade transporterats av en och samma förare: den 55-åriga mannen.

Polisen satte in spaning – och hittade snart flera tomma mobiltelefonförpackningar i mannens soprum.

55-åringenhade tillgång till paketen genom sitt arbete som inhyrd förare åt Postnord.De 29 olika stölderna genomfördes från augusti 2014 fram till sommaren året därpå.

I förhör erkände han brott och berättade hur han sålt stöldgodset till familj och vänner "eftersom han tjänade dåligt". Vid rättegången i Norrköpings tingsrätt upprepade han att han tagit varorna eftersom han behövde pengar.

Efter att stölderna upptäckts blev mannen omgående av med jobbet.

Tingsrätten går på åklagarens linje och dömer mannen för grov stöld. Detta eftersom värdet på stöldgodset varit betydande, godset tillgripits systematiskt och 55-åringen utnyttjat sin förtroendeställning som chaufför.

I domen fastslås att straffvärdet för brottsligheten uppgår till åtminstone tio månaders fängelse. Men då mannen är i princip ostraffad sedan tidigare och antas avhålla sig från brott framöver blir straffet i stället villkorlig dom med 80 dagsböter om 50 kronor, en summa på sammanlagt 4 000 kronor.

Något skadestånd blir dock det inte. Postnord har inte gjort anspråk på något sådant.