– Jag har varit med länge och varit en av dem som haft förmånen att få ägna mig på heltid åt ett av mina stora intressen, politik. Men vid 46 års ålder kände jag att det var dags att göra något mer, säger han.

Från början var han bilmekaniker. I mitten av 90-talet blev han aktiv inom LO och lite senare inom det Socialdemokratiska partiet.

– Sedan har det egentligen bara rullat på. Det har varit väldigt roligt och jag har valt själv. Även om jag inte har sökt jobben så har jag valt att tacka ja.

Artikelbild

Bland annat har han varit ombudsman för partiet, suttit i kommunfullmäktige och i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden och de senaste åren har han varit politisk sekreterare i kommunen.

När tanken på något annat väl hade börjat gro tycker han att det gick fort. Han grunnade ett tag på olika jobb och så kom han in på en utbildning som han tyckte kändes bra, en lokförarutbildning.

– Jag tycker om att köra och samtidigt att ha med folk att göra, säger han.

Han möter människor som lokförare, men det är ändå mötena med människor och möjligheten att vara med och göra skillnad som han tror att han kanske kommer att sakna.

Artikelbild

– Jag har alltid varit mest intresserad av arbetsmarknads- och vuxenutbildning. Att få människor i jobb.

De sista åtta månaderna gick han in som ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden, när den förra ordföranden valde att sluta. Då var fler yrkeshögskoleutbildningar något han arbetade för. Lokförarutbildningen är en sådan, även om just den finns i Mjölby.

När han började utbildningen 2017 lämnade han jobbet som politisk sekreterare, men han ställde upp valet i höstas och fick återigen en plats i kommunfullmäktige. I oktober körde han sitt första pass som lokförare på egen hand.

– Nu jobbar jag åt ett bemanningsföretag och det innebär att jag jobbar borta en vecka och är ledig hemma en vecka.

Schemat är svårt att kombinera med politiskt arbete på det sätt han anser att det bör skötas. Därför har han lämnat uppdraget i fullmäktige. Kvar är ett styrelseuppdrag i TvNo Textilservice AB, där kommunen äger en liten del, och uppdrag i partiet.

Är det något som förändrats inom politiken under dina år?

– Jag kan tycka att politiken är på väg bort från sakligheten och det tycker jag är väldigt tråkigt. Man ägnar sig mera åt att trycka ner andra än att lyfta sin egen politik. Men det är inget som har påverkat mitt beslut.

Det finns ibland en bild av att politiker hänger sig kvar och är tryggt försörjda?

– För en del blir det väl kanske så att man hänger i ett helt yrkesliv, men för många är det ju inte alls så. Man kommer in sent eller lämnar mitt i livet. Försörjningen bygger hela tiden på förtroende, så du kan ju aldrig slappna av. Du måste jobba på, driva på och vara med och ta ansvar för utvecklingen annars tappar du snabbt i förtroende och då sitter du inte så tryggt.

Behovet av att ständigt vara uppdaterad har mattats.

– Det är rätt skönt att kunna lämna mobilen och lägga sig i soffan, säger han, fast han misstänker att det kan komma att krypa i kroppen ibland.

Hur känns det nu?

– Jag trivs väldigt bra med att vara lokförare. Det rekommenderas.

En enda gång hittills har han fått skäll för en försening.

– Som lokförare kan man inte påverka sånt, men man är där och får ta smällen. Det är inte personligt, säger han.

Tror du att du kommer att återvända till politiken?

– Vem vet. Man ska aldrig säga aldrig, men just nu känner jag att jag jobbar som lokförare.