Strax före klockan 11 på fredagsförmiddagen står ett dignande julbord uppdukat i en av Renströmmens lokaler. För 21:e året har föreningen Omsorgsjul bjudit in den traditionsenliga julfesten. Drygt 200 personer har tagit plats vid långborden, många av dem hemlösa, andra inneboende hos vänner. Och så finns det de som med glädje kan berätta om ett eget hyreskontrakt.

– Den första december fick jag ett eget kontrakt. Det känns så bra och det betyder mycket för mig, fast samtidigt är jag ledsen, min sambo dog för två månader sedan, säger Tage Eklund.

Men just den hör dagen känner han sig ändå på bra humör, säger han. Och han brukar inte heller vilja missa den här tillställningen Han räknar till att det nog är sjätte året han deltar.

Artikelbild

| För 13-åriga Elias Arvidsson är det självklart att göra det man kan för att hjälpa de hemlösa. Han tog återigen sparpengarna och köpte julklappar.

När så ordföranden för Omsorgsjul Pär Linderoth tar ton och sjunger O Helga natt blir det alldeles stilla i lokalen. Liksom under den tysta minut som hålls för grundaren av föreningen, Lennart Cederberg, som avlidit.

Men vad vore egentligen denna julfest utan en 13-årige kille, vid namn Elias Arvidsson från Rejmyre? För många är han redan känd i sitt engagemang för såväl flyktingar som hemlösa.

– Det är nog sjätte året som jag skänker julklappar hit. Jag tar av mina sparpengar, det blev nog 7 000 kronor i år. Och så har jag fått lite pengar genom pant också. Det räckte till sammanlagt 40 paket i år, säger han och visar raden julklappar inslagna i cellofan som ligger på ett bord.

Pappa Stefan ser en aning tårögd ut.

Artikelbild

| Tage Eklund kan trots sorgen efter sambon som avled nyligen, ändå glädja sig över det egna riktiga hyreskontraktet som han fick den första december.

– Ja han är fantastisk, och när jag och hans mamma gifte oss i oktober, valde Elias att man i stället för presenter skulle skänka pengar till Omsorgsjul Jag tror det blev över 4 000 kronor, säger han.

Flera gäster i matkön stannar till och tittar på paketen. Väninnorna Malin Hanström och Anna Wygler är två av dem.

Artikelbild

| Drygt 200 personer hadek ommit till Renströmen för att få äta sig mätta och umgås.

– Vilken kille, säger de när de får höra bakgrunden.

De säger också att den här traditionella julfesten betyder väldigt mycket för dem.

Artikelbild

| Ett uppskattat julklappsbord

– Vi träffar många som vi känner, det är alltid roligt, tillägger de.

Paret Helene Bohman och André Hellström är bland de första som ätit sig mätta. De kan inte nog berömma föreningen Omsorgsjul och alla krafter runtom som gör julfesten möjlig varje år.

Artikelbild

| Mysigt värre, tycker Malin Hanström och Cecilia Törngren efter att ha tagit för sig av julmaten.

– Det är årets höjdpunkt. Vilket gediget arbete som ligger bakom, det märker man verkligen. Och förmodligen tar deras arbete fart igen inför nästa år, när de stängt här för idag, säger Helene Bohman.