– Vi har nolltolerans mot stölder. Att göra så mot kunderna och arbetsgivaren är fullständigt oacceptabelt. För vår verksamhet är det här ett synnerligen allvarligt brott, eftersom det kan leda till ett bristande förtroende, säger Alexis Larsson.

Han berättar att Postnords säkerhetsavdelning för en tid sedan fick information om att det skett ett antal misstänkta stölder av försändelser i Norrköping.

– En internutredning inleddes, vilket alltid sker vid misstänkta stölder. Det pekade ganska snabbt på att det var en anställd som låg bakom stölderna och för 14 dagar sedan tog vi en person på bar gärning när personen stal brev, säger Alexis Larsson.

Artikelbild

| Många skickar pengar, presentkort och trisslotter i brev trots att de tär förbjudet. Det ökar riskerna i posthanteringen.

Postnord misstänker att den tidigare anställda har stulit ett ansenligt antal brev.

– Det är det jag kan säga. Vi överlämnade personen till polisen efter gripandet och nu pågår det en förundersökning. Det finns både interna och externa tjuvar som försöker stjäla kontanter, presentkort och Trisslotter, det vill säga saker som är lätta att omsätta till pengar, säger Alexis Larsson.

Han säger att det är ovanligt att anställda är inblandade i stölder eller öppnar försändelser, vilket i sig är ett brott som kan ge upp till två års fängelse.

– Vi har 20 000 medarbetare som gör ett fantastiskt jobb varje dag, men ibland blir det fel och det händer också att anställda begår brott. Det är väldigt ovanligt att någon anställd stjäl eller öppnar försändelser.

Alexis Larsson betonar att det enligt de så kallade produktvillkoren inte är tillåtet att skicka exempelvis kontanter i vanliga brev, men att folk ändå gör det vilket ökar riskerna för postanställda.

– De kriminella vet om att folk har så stort förtroende för oss att de skickar pengar på posten. Men det skulle vara bättre om folk inte gjorde det, eftersom det ökar hotbilden mot brevbärare och ökar risken för inbrott.

Calle Jerrhage, förundersökningsledare vid Norrköpingspolisen, bekräftar att det pågår en åklagarledd utredning mot en anställd på Postnord gällande stöld.

– Jag kan inte säga mer, eftersom det är en åklagare som leder förundersökningen, säger Calle Jerrhage.