Den 26-årige mannen, som agerade provledare vid högskoleprovet, är numera också misstänkt för övergrepp i rättssak – som brukar innebära att den misstänkte hotat att skada eller döda någon om den berättar vad den vet för polisen – under tiden han har suttit häktad. Enligt häktningsprotokollet från Norrköpings tingsrätt ska brottet ha skett mellan den 1 och 3 augusti.

– Angående brottsmisstanken övergrepp i rättssak kan vi bara konstatera att han är häktad för det då det är offentligt, i övrigt kommenterar vi inte den saken, säger Niklas Ahlgren, pressekreterare vid Ekobrottsmyndigheten.

Det var mitt under vårens högskoleprov, den 14 april, som Ekobrottsmyndigheten tillsammans med den lokala polisen och Nationella insatsstyrkan slog till mot en lägenhet i centrala Norrköping, som enligt åklagarna fungerade som en sambandcentral för fusket. Från lägenheten var personer i full färd med att förse personer runtom i landet med de rätta svaren på högskoleprovet med hjälp av avancerad teknisk utrustning, bland annat hörsnäckor.

Artikelbild

| Mitt under högskoleprovet slog Ekobrottsmyndigheten tillsammans med Nationella insatsstyrkan och den lokala polisen till mot ligan.

I sambandscentralen greps tre personer samtidigt som en provledare, som var anställd för att övervaka högskoleprovet, greps.

Den 26-årige provledaren är sedan tidigare även misstänkt för att en rad andra brott, bland annat grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och medhjälp till osann försäkran, grovt brott.

Han förnekar dock alla brott, enligt häktningsprotokollet, förutom medhjälp till osann försäkran som enkelt uttryckt innebär att han hjälpt någon att fuska på högskoleprovet.

LÄS MER: Här är familjen bakom fuskligan

På måndagen omhäktades även 26-åringens yngre bror, som gick med på att åtalsförlängning, och en 21-åring, skriven i Lund. 21-åringen förnekade brott, men tingsrätten bedömde att han fortfarande är på sannolika skäl misstänkt för grovt skattebrott och medhjälp till osann försäkran, grovt brott. Tingsrätten beslutade dessutom om en kvarstad på 1,6 miljoner av hans egendom, som ska kunna täckas vid en utmätning.

Rätten tog också beslut om att åtal senast ska vara väckt den 12 oktober. Men åklagarna bedömer att de sannolikt inte hinner klart till dess även om utredningen håller på att färdigställas och stora delar av förundersökningsprotokollet, som omfattar cirka 10 000 sidor, har lämnats till de misstänkta för slutdelgivning.

Fortfarande är inte alla analyser av de beslag som gjorts av informationsteknik klara. Dessutom inväntar åklagarna Skatteverkets utredning.