Pusselbiten: här hittades bevisen

Nedgrävt på en tomt i Glimåkra i Skåne hittade polisen två väskor med drygt 1,6 miljoner kronor som vakuumförpackats. Där fanns även ett USB-minne med uppgifter om hur inkomsterna från fusket på högskoleprovet skulle fördelas mellan de tre huvudmännen. Nu åtalas 31 personer för sin inblandning i fusket.

Utredaren Björn Norgren berättar att de nedgrävda väskorna var viktiga pusselbitar i utredningen.

Utredaren Björn Norgren berättar att de nedgrävda väskorna var viktiga pusselbitar i utredningen.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2018-10-26 20:20

Det var i ingående förhör med en av de misstänkta i härvan kring fusksajten HP-hjälpen som det kom fram att två väskor fanns nedgrävda på en tomt i den lilla orten.

– Vi fick gräva ganska mycket innan vi hittade väskorna, där det fanns mängder av vakuumförpackade sedlar och ett USB-minne. Det var en bra pusselbit i utredningen, säger Björn Norgren, utredare vid Ekobrottsmyndigheten.

På emballaget till sedlarna och på gummiband hittades fingeravtryck och DNA från en av huvudmännen, en 21-årig man från Lund. På USB-minnet fanns bland annat uppgifter om hur inkomsterna från verksamheten skulle fördelas mellan 21-åringen och de två bröderna från Norrköping, 23 och 26 år gamla.

Vid en pressträff på polishuset i Norrköping på fredagseftermiddagen berättade förundersökningsledare Anna Lander och utredaren Björn Norgren från Ekobrottsmyndigheten om åtalet mot 31 personer som varit inblandade i HP-hjälpens verksamhet.

Anna Lander berättade att bakgrunden till den omfattande förundersökningen dels var SVT:s dokumentär "Dold", där man försökte hitta dem som stod bakom HP-hjälpen och dels uppgifter som Ekobrottsmyndighetens underrättelseavdelning hade undersökt. Startskottet för utredningen kom den 1 mars.

– Då startade vi intensiv spaning och sedvanliga utredningsåtgärder för att hinna bli klara till den 14 april då högskoleprovet skulle skrivas. Det var hård tidspress, säger Anna Lander.

Samir Bezzazi på SVT, som är en av personerna bakom dokumentären, var på plats på pressträffen.

– Jag är överraskad. Det var så länge sedan programmet sändes och då var det ingen mer än UHR (Universitets- och högskolerådet) som brydde sig, sade han.

I stämningsansökan framgår det att den äldre av de åtalade bröderna i februari 2015 kläckte idén om hur fuskverksamheten skulle kunna organiseras. Han fick med sin bror och de körde igång. Efter ett par år kom också den 21-årige mannen från Lund med.

De tre männen åtalas tillsammans med två andra män, 26 och 56 år gamla, nu för ett hundratal fall av medhjälp till osann försäkran genom att förse sina kunder med teknisk utrustning, som var avsedd att obemärkt kunna ta emot information och sända ut de rätta svaren.

Dessutom åtalas de tre huvudmännen för grovt bokföringsbrott, skattebrott och grovt penningtvättbrott. Intäkterna ska, enligt åtalet, ha uppgått till över tio miljoner kronor.

Även tre kvinnor åtalas för inblandning i härvan. Dels åtalas en tidigare sambo till 26-åringen för penningtvättbrott, dels två kvinnor, 23 och 20 år, för grovt penningtvättbrott sedan de vid upprepade tillfällen hämtat upp stora summor kontanter i förvaringsfack på centralstationerna i Malmö, Stockholm, Göteborg, Norrköping och Lund.

Förutom de direkt inblandade åtalas även 23 kunder, personer som anlitade HP-hjälpen för att fuska sig till högre resultat på högskoleprovet.

Åklagaren anser att brottsligheten är systemhotande.

– Det är väldigt allvarliga brott. Dels eftersom de har bedrivit en verksamhet som inte har beskattats och att det rör sig om jättemycket svarta pengar, dels för att deras verksamhet har påverkat antagningssystemet till högskolan och minskat möjligheterna för andra att komma in, säger Anna Lander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!