Thomas Pettersson har runt 500 radioapparater fördelade på tre olika källarförråd. Pjäserna står prydligt placerade på hyllor i rader, men nu börjar det bli trångt om utrymmet.

Inte minst som samlingen dessutom kompletterats med bandspelare, grammofoner, radiogrammofoner och annat som hör ämnet till.

"Radioten" rör sig bara med viss svårighet i de trånga gångarna och hur och var han än vänder sig, är han omgiven av radioapparater från en tid när det vi numera kan ha i fickan skulle se ut som en mindre möbel.

Artikelbild

| Trångt. Thomas Pettersson har banat sig fram till rullbandspelaren i ena hörnet.

Han drömmer om en större lokal.

– Jag såg att Åby brandstation ska rivas och kom på att den kunde vara perfekt för min samling, säger Thomas Pettersson. Den borde i alla fall vara tillräckligt stor. Jag trodde att byggnaden fortfarande användes och reagerade inte förrän jag hörde om rivningsplanerna.

Nu har han uppvaktat Norrköpings kommun om att få köpa brandstationen för en symbolisk summa eller att få hyra den.

– Fast något svar har jag inte fått ännu, säger han. Men det borde väl vara ett sätt för kommunen att spara pengar. Så slipper de riva brandstationen menar jag.

Artikelbild

| Radio på radio. Trångboddheten gör att Thomas Pettersson drömmer om brandstationen i Åby.

Thomas Pettersson har samlat på radioapparater i 30 år. Många har han köpt på auktionssajter på nätet. Vissa har kostat mycket, andra något mindre.

– I botten ligger ett stort teknikintresse, säger "Radioten". Jag är mer en praktiker än en teoretiker. Det är en speciell känsla att få igång en gammal radio från 1940-talet som har stått tyst länge. Merparten av radioapparaterna i samlingen är från 1930-talet fram till 60-talet.

Artikelbild

| Som möbler. Samlingen består till största delen av radioapparater från 1930-talet och fram till 1960-talet.

En stor del av samlingen har han dessutom skaffat via Tabulator i Ljunga. Firman, som numera är nedlagd, efterlyste i en NT-artikel 1998 någon som kunde förbarma sig över lagret av radioapparater som de ändå aldrig skulle kunna fixa till. Thomas Pettersson ryckte in likt en räddare i nöden och tog över ett stort antal "objekt" som han nu har i gömmorna. Vissa av dem har han väckt liv i igen och belöningen strömmar ut ur högtalarna likt ljuv musik.

På tal om musik..."Radioten" samlar på stenkakor också.

Artikelbild

| Tre förråd. Thomas Pettersson har samlat på radioapparater i 30 år och samlingen växer.

– Eller samlade i alla fall, säger han. Jag ligger lågt med det för tillfället. Även i det fallet handlar det om platsbrist. Jag har aldrig räknat dem, men nog är det åtminstone ett par tusen stenkakor i samlingen. Mest svensk musik från 1930- och 40-talet.