Den 7 maj i år utsattes två män för liknande rån i centrala Norrköping. En 19-årig man drog upp någon slags maskering för ansiktet samtidigt som han riktade en kniv mot offrens hals och mage.

Han tilltvingade sig mobiltelefoner, en klocka och ett plånboksfodral.

Den knivbeväpnade rånaren tvingade med sig ett av offren till en bankomat. Där uppmanades mannen att ta ut 5 000 kronor.

– Springer du så hugger jag, hotade rånaren.

Men när mannen tagit ut pengar var rånaren försvunnen, han hade sprungit från platsen och rånbytet.

Vid det andra råntillfället ska han i samband med att han tog plånboksfodralet hotat offret med att säga "Om du går till polisen vet jag precis vem du är".

Nu döms 19-åringen för två fall av rån. Enligt domen från Norrköpings tingsrätt har han även gjort sig skyldig till övergrepp i rättssak, olovlig körning, rattfylleri och ringa narkotikabrott. Påföljden blir fängelse i ett år och sex månader. Han ska även betala skadestånd till de två offren på totalt 29 000 kronor.

Den nya domen innebär också att tidigare dömd skyddstillsyn undanröjs. 19-åringen dömdes våren 2018 för rån, narkotikabrott och ringa narkotikabrott.

Mannen erkänner samtliga brott. I förhör har han uppgett att han själv blivit överfallen och hotad av en person som han var skyldig 10 000 kronor. 19-åringen blev uppmanad att begå brotten för att kunna reglera skulden. Det var också den personen som gav honom kniven som han använde vid rånen.