I fjol anmäldes 22 000 bostadsinbrott i Sverige, en minskning med en procent från 2015 – men senaste tio åren har anmälda bostadsinbrott ökat med 30 procent, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet som nyhetsbyrån TT presenterat. Men ytterst få inbrott klaras upp. 2016 lyckades polisen bara klara upp 880 (fyra procent) av 22 000 anmälningar – och hälften begicks av utländska stöldligor.

Sveriges Television och annan nyhetsmedia har senaste dagarna uppmärksammat en färsk rapport från polisens underrättelsetjänst som visar att internationella brottsnätverk slagit rot i landet. Nätverken leder till Östeuropa och Sydamerika.

TT har berättat att de kriminella ligorna främst stjäl sådant som är lätt att smuggla ut ur landet – guld, elektronik eller delar från lyxbilar. De flesta tjuvarna rekryteras i sina hemländer, och skickas till Sverige där de utför brotten:

– Nätverken har kontaktpersoner i Sverige som de anställer för att sköta transport och logistik. När personerna som ska utföra brottet kommer in i landet, har de hjälp av någon slags gps för att veta vilka platser de ska rikta in sig på, säger Tomas Håkansson, verksamhetsspecialist på Utbildningscentrum Syd vid polisens nationella operativa avdelning till TT.

Han berättar också att polisen tidigare haft speciella grupper som synat gränsöverskridande brottslighet, men att den typen av brottslighet inte prioriteras nu eftersom den grövre brottsligheten kräver mer resurser.

Polisen i Norrköping har inte någon uppfattning om i vilken utsträckning utländska tjuvar i trakten har koppling till organiserade internationella stöldligor:

– Det finns olika typer av tjuvar, säger förundersökningsledare Calle Jerrhage, och fortsätter:

– Vi ser att vi har kriminella från andra länder, men de berättar inte att "vi har våran chef i Litauen".

Han påpekar att stölder med koppling till utländska medborgare inte behöver vara organiserade av något nätverk:

– Det kan vara två kompisar från Litauen som åker hit, för att de vet att här finns värdefulla saker att stjäla, säger han.

– Jag kan inte säga att det här inbrottet är kopplat till en internationell liga enligt den här konstruktionen, säger han, men uppmanar allmänheten att höra av sig om de upptäcker misstänkta utlandsregistrerade bilar.