Varje vår flyttar Agaven från växthuset på Sylten i Norrköping ut till Carl Johans Park. I år var det lite extra svårt att flytta den ståtliga suckulenten eftersom en blomstängel hade börjat växa upp.

Nu är stängeln cirka fyra meter hög och park- och trädgårdsarbetarna i parken väntar spänt på att knopparna ska slå ut med stora gula blommor.

– Vi vet att vår Agave Americana är minst 60 år gammal, säger Bruce Anderson, Norrköpings kommuns kaktusexpert.

Artikelbild

| Agaven i Carl Johans park i Norrköping är över 60 år och snart blommar den. Efter blomningen dör suckulenten.

– Den kommer att börja blomma snart och efter ett par veckor i full blom dör hela suckulenten.

Agave Americana lever vilt i södra USA och Mexico. Den lagrar vatten i de tjocka grågröna bladen och det tar årtionden innan plantan blommar. Efter att plantan blommat dör den.

– Det är otroligt fascinerande att gå och vänta på blomningen, säger Bruce Anderson och spanar upp mot knopparna. Det ska verkligen bli häftigt när blommorna slår ut och vi hoppas många Norrköpingsbor tar chansen att gå förbi här och titta på den.

Blomstängeln syns lång väg där den reser sig nästan som en antenn mot skyn. I närheten växer årets kaktusplanering sakta fram och Agaven är något som diskuteras varje dag.

Artikelbild

| Park- och trädgårdsarbetaren Jennie Dahlqvist och kaktusexperten Bruce Anderson väntar spänt på att parkens praktfulla Agave Americana ska blomma.

– Vi har sett på foton från 1926 att det fanns Agave i Norrköping, säger Jennie Dahlqvist, park- och trädgårdsarbetare.

– Ingen vet exakt när just det här exemplaret kom till Norrköping och vi har bara haft ett fåtal blomningar genom åren så det här är en jättestor händelse för oss och för Norrköping.