Elisabeth Wejros jobbar som godsmottagare på Sodexo AB:s lager i Norrköping. I hennes jobb ingår att ta emot inkommande gods och se till att det hamnar på rätt ställe i det stora lagret. Det innebär väldigt många lyft och det har frestat på Elisabeths kropp.

– Jag har artros i båda mina händer och är inte särskilt stark, säger Elisabeth Wejros. Det är ett problem jag känt av i flera år och jag har ofta haft ont när jag kommer hem på kvällarna.

I våras fick Elisabeth Wejros chef en fråga från Sodexos huvudkontor om det fanns någon anställd som ville prova den nya robothandsken. Frågan gick till Elisabeth som knappast tvekade.

Artikelbild

| Grepp. Med robothandsken får Elisabeth Wejros ett stadigt tag om kartongerna hon lyfter.

– Jag blev glad och tackade ja direkt, berättar Elisabeth Wejros. Jag hade läst om den här robothandsken på nätet och tyckte det lät spännande.

Under sommaren fick Elisabeth prova handsken under ett par veckor och hon kände snabbt att hon hittat ett verkligt bra hjälpmedel.

– I början kändes det väldigt ovant, berättar Elisabeth. Lite klumpigt. Men den fungerade perfekt och jag fick inte lika mycket ont efter jobbet.

Det är Bioservo Technologies AB som har utvecklat robothandsken. Bioservo grundades 2006 i ett samarbete mellan forskare på Kungliga Tekniska Högskolan och läkare på Karolinska sjukhuset. Idag är företaget världsledande inom kraftstärkande, bärbar teknologi som bygger på bionics och robotik

Artikelbild

| Avlastning. Det blir ett stadigt handgrepp när robothandsken är på plats på Elisabeths hand.

När Elisabeths hand börjar gripa om en kartong dras senorna åt i handsken och ger kraft. En bärbar liten låda som hänger på Elisabeths rygg är hjärnan i tekniken som kallas SEM (soft extra muscle). Det är mikroprocessorer som beräknar hur mycket sensorerna ska dras åt och när greppet ska lossna. När handsken griper tag hörs ett dovt surrande ljud.

– Jag tappar inte längre saker så ofta, konstaterar Elisabeth Wejros. Och lådor som jag förr lyfte med två händer kan jag nu få ett bra grepp runt med bara en hand. Tekniken är fantastisk. Jag hoppas verkligen att jag ska kunna få en egen handske av den nya uppdaterade modellen.

Artikelbild

| Testperiod. Elisabeth Wejros på Sodexo AB i Norrköping fick vara med och testa robothandsken under sommaren och nu hoppas hon få en handske till hjälp i lagerarbetet.

Bioservo har inlett ett forsknings- och utvecklingssamarbete med flygplanstillverkaren Airbus om en handske för industriellt bruk och på Sodexo ser man positivt på att man fick vara med och prova.

– Robothandsken har helt klart varit till stor fördel för Elisabeth, säger Håkan Ahnstedt, platschef, Sodexo AB Norrköping. Den hjälper henne väldigt bra och kan ju även användas av fler i förebyggande syfte. Nu ska se hur vi kan gå vidare för att ansöka om att få den som ett arbetshjälpmedel på lagret.