Professor Anders Ynnerman tog emot gästerna som just nu besöker Sverige under några dagar. I höst återkommer flera av dem till Sverige när det är dags för den årliga rymdkonferensen som 200 personer ska vara med på.

– Christer Fuglesang hörde av sig och frågade om de kunde hälsa på här och det är naturligtvis roligt, säger Anders Ynnerman. Vi har skapat en domfilm i samarbete med planetariet i New York och det är den vi tänker visa ikväll. Vi ska bjuda gästerna på en interaktiv resa i kosmos.

De 13 gästerna kom med buss från Saab i Linköping och deras besök i Sverige fortsätter med stopp i bland annat Södertälje och Växjö. Astronauterna och kosmonauterna är medlemmar i Association of Space Explorers och gruppen är ofta på resande fot för att sprida kunskap om sina upplevelser.

Artikelbild

| Rymdbesökare. Professor Anders Ynnerman, till vänster, visade Visualiseringscenter C för gästerna Soichi Noguchi, Bonnie Dunbar och Christer Fuglesang.

– Efter en rymdresa lägger de ungefär hälften av all sin tid på att resa runt och berätta om vad de har upplevt och förmedla kunskap, säger Therése Eklöf, Vd Visualiseringscenter. De har en förväntan på sig att lägga mycket energi på föredrag och besöker ofta skolor där eleverna får möjlighet att lära sig mer om rymdforskning.

Förra året hade Visualiseringscenter C en rymdutställning och senare i vår öppnar Värmekyrkan "Nasa - A Human adventure" som är en av världens största rymdutställningar så nu finns det alla möjligheter för alla som gillar rymden att få mer kunskap om rymdfärder.