– Trygghetsfrågor är centrala i årets valrörelse och här i dag ska vi tala om dem utifrån ett kommunalt perspektiv, sa samtalsmoderatorn Edvard Hollertz, ledarskribent på Norrköpings Tidningar.

Både Socialdemokraternas riksdagsledamot Mattias Ottoson, som från 2001–2010 var kommunstyrelsens ordförande i Norrköping och Ingrid Cassel, oppositionsråd i Norrköpings kommun och talesperson för trygghetsfrågor för Moderaterna i Norrköping, påtalade sin långa erfarenhet av staden och känslan av att vara trygg här.

– Men staden har också en historia av kriminalitet som vi dels måste föra en stenhård kamp mot och som vi dels måste bli tydligare i gällande det förebyggande arbetet, sa Mattias Ottosson.

Socialdemokraternas förslag om en kommunal väktarorganisation ställdes mot Moderaternas förslag om att i stället införa fältassistenter.

– Färre batonger ger större trygghet. Förslaget om fältassistenter är medmänskligare, sa Ingrid Cassel.

– Vi vill ha 10 000 fler polisanställda 2024. Poliser är oerhört viktiga, men de kan inte lösa allt förebyggande arbete själva, sa Mattias Ottosson.

Vid diskussion om en drogfri skola föreslog Ingrid Cassel narkotikahundar, något som Mattias Ottosson sa att han inte var tillräckligt insatt i kommunalt, men inte heller motsatte sig.

Artikelbild

| Ingrid Cassel (M) och Mattias Ottosson (S) debatterade tryggheten i Norrköping i Lilla Almedalen som är en del av Augustifesten.

– Bättre skydd i skolan är en av de första åtgärder vi behöver införa, sa Ingrid Cassel.