21 skolor i Norrköping i årskurserna 7-9 och gymnasiet röstade i årets skolval. Sammanlagt var det över 5 000 elever som gjorde sitt val.

Valresultatet skiljer sig en hel del åt jämfört med det ordinarie Riksdagsvalet. Här är Moderaterna störst med 22,5 procent och partier som Miljöpartiet och Vänsterpartiet går mycket bättre än i det ordinarie valet. Socialdemokraterna är betydligt mindre populära med bara strax över 20 procent och Liberalerna skulle inte ens komma in i Riksdagen om eleverna i Norrköping fick bestämma.

– Jag tror att det har gått bra för oss för att vi har lyckats få ut vår politik. Vi har varit runt och talat på många skolor i länet och märker att många är intresserade av oss. Jag tror att unga är mer attraherade av vår politik för att vi talar om utbildning och om att ha mer kvar i plånboken. Där når inte Socialdemokraterna fram, säger Matilda Ekeblad, länsordförande för Moderata Ungdomsförbundet (MUF).

Artikelbild

| Lisa Nåbo, Sociademokraternas Ungdomsförbund.

Lisa Nåbo är distriktsordförande för Socialdemokraternas ungdomsförbund (SSU). Hon är inte förvånad över att Socialdemokraterna gått dåligt i skolvalen.

– Vi bedöms nog som ett grått och osexigt parti när vi talar om barnfamiljer och pensioner. Vi lockar inte med snabba lösningar och är inte lika radikala som MUF, Vänsterpartiet eller Miljöpartiet som gått bra i skolvalet. Jag tror att många unga röstar mer efter ”jag”. Det har inte gynnat oss, säger hon.

Räknar man de båda blocken i Norrköpings skolval skulle Alliansen, alltså Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet, få nästan 39 procent av rösterna. Det beror på att Liberalerna inte skulle komma in i Riksdagen om eleverna hade fått bestämma. Den rödgröna sidan, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet skulle få nästan 41 procent av rösterna. Sverigedemokraterna fick lite drygt 14,3 procent av rösterna enligt de preliminära siffrorna.

Ett problem som SSU har upplevt är att de politiska partierna och deras ungdomsförbund inte får komma in i skolorna mellan valen.

Artikelbild

| Bara 20 procent av eleverna på Ebersteinska röstade i skolvalet – medan snittet i kommunen var över 68 procent.

– Jag tror att Matilda (Ekeblad) håller med mig. Vi får ofta frågan varför vi bara är intresserade av eleverna vid valet. Men så är det inte. Vi har försökt informera om politik mellan valen. Men vi kommer inte in i skolorna. Det finns en risk att skolan ”tappar bort” de politiska partierna. Min uppmaning är att släppa in partipolitiken mer i skolan. Det ingår i samhällskunskapen, säger Lisa Nåbo.

I Norrköping hade Socialdemokraterna sitt starkaste fäste på Klingsborgsskolan. Där röstade över 50 procent på partiet. Sverigedemokraternas fick flest röster på Realgymnasiet. Där röstade drygt 35,6 procent på partiet. På Jönsbergska röstade 44,6 procent på Moderaterna. Centerpartiets starkaste fäste blev på Råsslaskolan där 24,6 procent röstade på partiet. Miljöpartiet gjorde bäst resultat på Himmelstalund. Där fick man 26,7 procent.

Artikelbild

| Kungsgårdseleverna var "bäst i klassen" under skolvalen – här röstade över 85 procent.

Vänsterpartiet hade störst framgångar på Film- och musikgymnasiet med 33,3 procent av rösterna. Kristdemokraternas bästa resultat kom på Johannesskolan, en kristen friskola. Där röstade över hälften på KD. Den skola där Liberalerna fick mest stöd var på Erlaskolan Södra med 12,4 procent. Feministiskt Initiativ fick 5,9 procent på De Geer.

Valdeltagande i skolvalen i Norrköping var 68,3 procent. Det är klart under snitt för Sverige. Absolut lägst valdeltagande var det på Ebersteinska gymnasiet. Där röstade bara 20,5 procent av eleverna enligt den preliminära statistiken. Den gymnasieskola som hade högst valdeltagande var Kungsgård. Där röstade 85,3 procent. Erlaskolan östra hade högst valdeltagande av högstadieskolorna med 98,6 procents deltagande.