I lokalen "Träffpunkten" i Norrköping börjar det fyllas upp. Gamla och unga, kvinnor och män, alla intar de sina platser för att lära sig om långfärdsskridskor.

– För att bli medlem i Bråvallaskrinnarna behöver man gå en utbildning som består en teorikväll och ett ispass på naturis, säger Ulf Härdner som ansvarar för kvällen.

Strax över 60 personer är på plats och Ulf Härdner håller i inledningen. Sedan är det dags för Roine Nilsson att prata om turer och isar.

Artikelbild

| Nya medlemmar. Många i publiken kan komma att bli nya medlemmar i Bråvallaskrinnarna.

– Man tror inte att det är sant, att en is kan vara så blank, säger Roine Nilsson när han tittar på bilden av en skridskoåkare en klar vinterdag.

Roine går igenom allt från samåkning och parkering till iskunskap. Det finns mycket att veta om is. Till exempel att snö hindrar istillväxt, så man ska vara försiktig om det lagt sig snö på isen.

– Det är rätt mycket säkerhetstänk. Om man inte är disciplinerad finns det en risk för olyckor på isen, säger Anton Ansgård, ledare och kassör för Bråvallaskrinnarna.

Sen är det dags för Magnus Ålstam att prata om utrustning och säkerhet. Han berättar att man alltid ska ha med sig en dubbelpik för att kunna kolla isens tjocklek, och att ett ombyte kläder i ryggsäcken ska vara med, vattentätt förpackat.

Artikelbild

| Ledare. Anton Ansgård, Karin Rungård och Ulf Härdner är alla ledare för Bråvallaskrinnarna.

Bråvallaskrinnarna är en allians inom Friluftsfrämjandet. Lokalavdelningar i Norrköping, Söderköping, Finspång, Valdemarsvik och Krokek jobbar tillsammans.

– Man har skridskoverksamhet över ett större område, vi åker dit isen är bra. Så vi har alla turer tillsammans, säger Anton Ansgård.

Artikelbild

| Blankt. Har man tur kan en sådan här blank is möta en ute på sjön.

Under onsdagen har minusgrader övergått till plusgrader, snö och is övergått till slask, vilket inte är optimalt för de som åker långfärdsskridskor.

– Igår åkte vi på Svensksundsviken, men den isen är förstörd i dag. Is är föränderligt, det går aldrig att säga att det finns säkra isar, säger Ulf Härdner.

Bäst är det när det är kallt, klart och snöfritt. Men när vädret är olydigt finns det ofta alternativ, ändå.

– Vi bor i ett av de bästa skridskoområdena i Sverige, vi har sjöar som täcks med is i olika omgångar, säger Anton Ansgård.

Varje vinter ser Anton till att hålla kalendern så tom som det bara går, så att han kan spendera mycket tid på isen.

– Det blir mycket fart till förhållandevis lite ansträngning. Och så är det spännande, man vet aldrig hur isen ser ut eller vart man ska dagen därpå, säger han.

Bråvallaskrinnarna har flera olika turer, så att både den lugna och den sportiga kan hitta en som tilltalar.

– Många gör det för naturupplevelsen, det är vackert. Andra gör det för det sociala, eller för motionen, säger ledaren Karin Rungård.