Kadant Noss ab, som tillverkar maskiner och anläggningar till pappersindustrin, har 40–45 anställda i Norrköping. Snart är bara hälften av de kvar, när företaget anpassar sig för att möta den tuffa verkligheten.

En del av tillverkningen lämnar nu Norrköping för Kina. Ett 20-tal personer tvingas att sluta, förhandlingarna med facket är redan avslutade, och förändringarna kommer att slå igenom vartefter.

– Det är ett tråkigt, jobbigt, men samtidigt ett rationellt beslut att ta. Orderingången har varit för låg och ojämn i flera år. Vi måste göra så här. Det är för företagets, och dessutom medarbetarnas, bästa, säger vd:n Nils Wikdahl.

Artikelbild

Kadant Noss har funnits sedan i våras, då amerikanska Kadant Inc. köpte upp familjeföretaget Noss ab som funnits i Norrköping sedan 1958. De senaste tiden har företaget slagits mot minskade orderingångar och högre tillverkningskostnader än konkurrenterna.

Nils Wikdahl poängterar att det totalt sett går bra för Kadant-gruppen. Det är inte produkterna i sig som är svårsålda, det är placeringen av tillverkningen i Norrköping som gör det ekonomiska läget svårare.

– Det är tillverkningsorten som påverkar. 90 procent av våra produkter går på export, det mesta säljs till Asien. Merparten av våra kunder finns där och våra största konkurrenter har redan fabriker där. Prispressen är svår, det är dyrare för oss att bedriva tillverkning i Sverige än i Asien och det här är ett sätt för oss att göra oss mer konkurrenskraftiga, säger Nils Wikdahl.

Det är tillverkningen av stålprodukter som försvinner från Norrköping. Plasttillverkningen kommer att bli kvar och Nils Wikdahl tror dessutom att den kan komma att utvecklas framöver.

Artikelbild

– Vi är absolut ledande i branschen inom plasttillverkningen och jag tror på den. Där kan vi till och med öka i framtiden. Den ska vara kvar i staden, där vi också kommer att fortsätta med bland annat utveckling och marknadsföring, säger han.

De anställda som berörs av förändringarna kommer att informeras i veckan. Därefter tar arbetet med att göra verklighet av flyttplanerna.

Artikelbild

– Vi ska flytta så fort som möjligt, säger Nils Wikdahl.