I tisdags undertecknades avtalet. Rusta bygger ett storlager på Malmölandet ut mot Händelö.

På sikt innebär det 300 arbetstillfällen för Norrköping.

– Det här är verkligen en jättestor affär. En etablering där Rusta logistik AB lägger all sin lagerverksamhet i Norrköping, berättar Pontus Lindblom som är etableringsansvarig på näringslivskontoret.

Artikelbild

| Rusta placerar sitt nya lager i Norrköping.

Bygget av lagret kommer att påbörjas under våren 2014 och stå inflyttningsklart till hösten 2015. Rusta köpte den 200 000 kvadratmeter stora tomten med beteckning Händelö 2:41 av kommunen. Tomten består idag av åkermark i närheten av sågverket och Braviken. Lagerbyggnadens bottenplatta blir 60 000 kvadratmeter stor. Som jämförelse kan nämnas att Stadiums lager står på en platta om 37 000 kvadratmeter.

Hamnen var avgörande

Under lite mer än ett år har affärsrelationen mellan Norrköping och Rusta grundlagts och Pontus Lindblom förklarar att han är stolt över såväl sina medarbetare på näringslivskontoret som över kommunen i stort.

Pressansvariga Cecilia Gärdestad vid Rusta säger att företaget noga har jämfört olika orter innan de valde Norrköping som etableringsort.

Artikelbild

| Rusta placerar sitt nya lager i Norrköping.

– Att det blev just Norrköping har mycket att göra med hamnen. Vi är i behov av att ta emot containerbåtar med varor som vi köper från Mellanöstern. Sedan är närheten till Mälardalen också viktig där vi har flera stora butiker.

Pontus Lindblom är även glad över Rustas argument.

– De sammanfaller med den utveckling vi ser för Norrköping, säger han.

"Mycket nöjda med vår personal"

Rustas huvudkontor ligger i Väsby utanför Stockholm. Idag har Rusta logistik AB två olika lager med 137 anställda. Sitt Nässjö-lager har de haft sedan 2004 och där arbetar idag 92 personer. I Landsbro har Rusta haft lager sedan 2001 och där jobbar 45 personer. Under gårdagen fick de information om att deras arbetsplats kommer att flytta och att de är välkomna att flytta med till Norrköping.

– Vi är mycket mycket nöjda med vår personal. Nu måste vi ge dem chansen att tänka efter och se om de vill följa med oss, säger Cecilia Gärdestad som tillägger att många i personalen nog var ganska beredda på beslutet eftersom företaget, under en längre tid, varit mycket trångbott i sina lager.

– Rusta växer med 10–15 procent om året och snart påbörjar vi vår etablering med butiker i Norge.

Norrköpingslagret kommer att bli företagets enda lager.

– Det nya lagret är dimensionerat för 300 medarbetare, säger Cecilia Gärdestad.

Under hösten 2015 och våren 2016 kommer den nuvarande lagerverksamheten successivt att flytta in.