Initiativtagare till mötet är Norrköpings och Linköping kommun samt Östsvenska handelskammaren, Region Östergötland och Östgöta media. Efter en gemensam samling startade mötet inne i Kolmårdens delfinarium där bland annat de två kommunernas näringslivsdirektörer hälsade deltagarna välkomna.

– Norrköping och Linköping har mycket gemensamt, sa Pia Carlgren, näringslivsdirektör Linköpings kommun. Det är vi som är motorerna i den här tillväxtregionen.

Östergötland har redan näringslivsgalor och mässor i Linköping och Norrköping och förhoppningen från arrangörerna är nu att East Sweden Business Meeting kan bli ett kompletterande återkommande event som lockar deltagare från hela regionen.

Artikelbild

| Nätverkare. Andreea Bernica från Yellow Tandem och Jenny Dingertz från Vildmarkshotellet var med på East Sweden Business Meeting.

– Businessveckan har gett mycket fin positiv feedback och nu behöver vi fokusera på tillväxt, säger Anneli Larsson, företagsmarknadschef på Östgöta Media. Det här är ett nytt forum för att nätverka och vi ska genom rörlig bordsplacering under middagen och speeddejting imorgon se till så att alla deltagare åker hem med så många nya kontakter som möjligt.

När delfinerna hade roat publiken tog en av mötets huvudtalare det första seminariepasset. Det var Anna Felländer som hjälpte deltagarna se in i vår digitaliserade framtid.

Anna Felländer är bland annat digitaliseringsekonom och forskare inom artificiell intelligens och dessutom rådgivare till digitaliseringsministern.

– Digitaliseringen påverkar hur maktbalansen förskjuts till kunden vilket ökar kraven på transparens, förklarade Anna Felländer. Det kommer att bli allt mer tydligt hur värde skapas utifrån våra relationer och nätverk.

Artikelbild

| Tillväxtregion. Johan Neander, Riksbyggen, Gunilla Byström och Terese Klöver, Handelsbanken och Hans Ollman, Riksbyggen deltog i Businessdygnet i Kolmården.

Anna Felländer beskrev teknologins paradigmskifte när nu mogna teknologier korsbefruktas. Hon återkom flera gånger till hur viktigt det blir att företag är relevanta och kan konkurrera med hjälp av partnerskap.

– Ekonomin blir som en nätverksamöba, sa Anna Felländer. I nätverket är allt transparent och öppna data lägger grunden för innovation. En chef måste kunna vara en social arkitekt och det kan förstås vara knepigt.

Artikelbild

| Premiär. Bertil Skärblom från Norrköpings flygplats och Dag Waldenström från Saab airport var med om den första upplagan av East Sweden Business Meeting.

Under onsdagen fortsätter East Sweden Business Meeting med seminarier där bland annat statsvetaren Marcus Oscarsson medverkar. Flera östgötaföretag får också chansen att berätta sina framgångshistorier innan hela mötet avslutas med en moderatorledd paneldiskussion.