– Nej, verkligen inte. De blir svaret skyldiga hur det ska gå till. En mandatperiod är mycket mer än att man ska få igenom fyra budgetar. Alla andra förslag kan oppositionspartierna bestämma sig, var för sig, att gå emot Kvartettens förslag och då faller det. Det gäller även i de olika nämnder som finns, säger Sophia Jarl på torsdagskvällen.

Just budgetarna ser hon dock inga problem med.

– Att M, SD, V och MP skulle presentera en gemensam budget kommer förstås inte att hända. Där har Kvartetten en poäng. Men det är väldigt många fler beslut som ska tas och där Lars Stjernkvist sätter Norrköping i en komplicerad situation, anser Jarl.

Artikelbild

| Nikclas Lundström (V) anser att det politiska läget blir spännande i och med att ingen vet utgången på förhand till de förslag som läggs i nämnder och fullmäktige.

Hon tycker inte Kvartetten gör rätt som fortsätter regera med 41 mandat i kommunfullmäktige.

– Nej, inte med de utmaningar vi står inför, det är inte ansvarsfullt. De borde sett till att det blev en majoritet med minst 43 mandat, det hade varit det mest ansvarsfulla. Vi i Moderaterna hade gärna varit med och diskuterat om vi kunnat vara med och ta det ansvaret.

Sophia Jarl drar paralleller mellan situationen på riksplanet och läget i Norrköping.

– Rädslan hos Lars Stjernkvist bottnar nog mest i att han inte skulle få vara kommunstyrelsens ordförande, precis som Stefan Löfven är rädd att bli av med makten. Den rädslan är större än viljan att se till att det blir en stabil majoritet. Hela upplägget med att styra i minoritet känns desperat, säger hon.

Vänsterpartiets Niklas Lundström betecknar det politiska läget som "intressant och spännande".

– På ett sätt är det ett bra beslut Kvartetten har tagit. Varje beslut i varenda nämnd och i fullmäktige kommer att vara avgörande. Ingen vet hur det kommer att gå på förhand. I många viktiga värderingsfrågor kommer vi inte att rösta som M och SD, men det finns många praktiska frågor inom kommunpolitiken som vi kan råka tycka likadant som övriga oppositionspartier, säger han.