Så säger rektorerna om kritiken mot skolan

Arbetet med att åtgärda bristerna som Skolinspektionen observerat vid Vikbolandsskolan är i full gång.

Gunilla Angström och Denise Eriksson, båda rektorer på Vikbolandsskolan, säger att arbetet är full gång för att åtgärda de brister skolinspektionen påpekat.

Gunilla Angström och Denise Eriksson, båda rektorer på Vikbolandsskolan, säger att arbetet är full gång för att åtgärda de brister skolinspektionen påpekat.

Foto: Annika Flood

Norrköpings kommun2019-09-19 01:00

Förra veckan presenterade Skolinspektionen sitt beslut efter tillsynen på Vikbolandsskolan i Östra Husby. De pekar på en rad brister. Det handlar om att elever inte får rätt stöd, att det saknas rutiner för att anmäla om stöd behövs och att kränkningar inte anmäls. Innan den 16 december ska Norrköpings kommun redovisa vilka åtgärder man vidtagit. 

– Vi är fullt medvetna om våra utvecklingsområden. Det finns rutiner för hur vi tar hand om elever som behöver stöd, men vi har inte följt dem fullt ut. Det handlar om vem som ska göra vad och när. Det arbetet har inte utförts tillräckligt skyndsamt, säger Denise Eriksson som är rektor för årskurs 7–9 på Vikbolandsskolan.

Vem bär ansvaret för att rutiner inte följts?

– Det gör vi rektorer. Personalen har gjort sitt yttersta, men vi måste påminna om rutinerna, säger Gunilla Angström, rektor för årskurs F–6.

En förklaring till varför rutinerna brustit, enligt rektorerna, är att skolans elevhälsoteam har bytt sammansättning flera gånger de senaste åren. Men inför årets skolstart var elevhälsoteamet i det närmaste intakt. Det kommer underlätta arbetet kring elever som behöver särskilt stöd.

Har ni tillräckliga resurser?

– Ja, vi tycker att huvudmannen lyssnar på oss. Vi för en dialog kring de utmaningar vi står inför, säger Gunilla Angström.

Skolinspektionen fann brister i skolans arbete mot kränkande behandling. Det förekom grovt språk under lektionstid och Skolinspektionen observerade själv kränkningar, utan att lärare ingrep.

– Vår värdegrund är ett ständigt pågående arbete. Vi har talat om det respektfulla mötet mellan elever och personal på föräldramöten och uppmanar elever att komma till oss och berätta om något skulle hända, säger Gunilla Angström och fortsätter:

– Nu har vi satt igång ett mer systematiskt arbete med fokusområden för att fånga upp var det kan förekomma kränkningar eller andra händelser. Just nu tittar vi extra på rasterna.

Skolinspektionen påpekar att Vikbolandsskolans plan mot kränkande behandling inte uppfyller kraven enligt skollagen, vilket lett till en osäkerhet om när man ska anmäla. Vikbolandsskolans rektorer har tillsammans med kurator och personal arbetat fram en ny plan, som kommer att presenteras på måndag.

– Mycket av det här tar inte mer tid. Det handlar om hur vi är mot varandra. Jag tycker att vi har en väldigt god stämning på skolan, säger Gunilla Angström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!