– När jag kom hit var jag ensam och visste ingenting om Sverige. Jag fick min svenska, mitt jobb och mina kompisar genom Portalen, säger Hassan Hanna Deeb.

Han är en av flera hundra som har kunnat ta klivet in i samhället med hjälp av Portalen. Nu är det dessutom många aktörer i Norrköping som har visat sitt intresse för att engagera sig i Hageby. Flera lokala företag, organisationer och föreningar har de senaste månaderna tecknat sammarbetesavtal med Portalen för att lyfta bostadsområdet. Målet är enkelt: att få fler personer i sysselsättning.

– Vi tror att det enskilt viktigaste för att lösa integrationen är att få personer i jobb. Det är görbart, säger Thomas Lindquist på Hyresbostäder.

Artikelbild

| Satsning. Nu satsar Marco Briones och Thomas Lindquist som är verksamhetsledare på att få till flera samarbeten med lokala aktörer under hashtagen #starkaretillsammans.

Under onsdagens pressträff framkom att samarbetena under hashtagen #starkaretillsammans fortsätter och fördjupas. På plats var representanter för olika företag och föreningar som på olika sätt bidrar till verksamheten. Mycket handlar om att få personer att knyta kontakter vilket kan vara avgörande för att få ett jobb. Men starkare tillsammans kan också vara ett sätt för föreningar att nå ut till nya grupper. Marco Briones är verksamhetsledare på Portalen menar att man nu har byggt upp en stark lokal förankring i området

– Det handlar om att bygga förtroende och relationer in i området. Ordet går nu från mun till mun i Hageby och Ringdansen, säger Marco Briones på Portalen.

Nu har det gått två år sedan den stora flyktingströmmen nådde Sverige. Då var det stort tryck på verksamheten. Utgångspunkten kommer i fortsättningen vara att undvika att bli byråkratiska, det ska vara lätt att att knacka på och starta sin resa in till samhället. Staffan Eklind sitter i styrelsen för ett bemanningsföretag som nyligen har tecknat ett sammarbetesavtal med Portalen berättar att man på kort tid redan fått in fyra CV:n.

– Det här är en otrolig resurs och vi behöver arbetskraft hela tiden. Det här är mycket kompetenta personer. De vi har träffat har en mycket öppen attityd och vill ha jobb, säger Staffan Eklind.

Vägen in i samhället kan se mycket olika ut. För Hassan Hanna Deeb som kom till Sverige 2014 så gav en språkkurs en bra start varpå han kunde söka praktikplats. Idag jobbar han på Portalen i Hageby.