På sociala medier har Lindöbor reagerat med ilska och uppgivenhet på nedskräpningen i Lindö, framför allt vid området kring piren och badplatsen. Bilder har lagts ut på skräp utspritt på marken längs gångstråk vid vattnet och flera har krävt att Norrköpings kommun gör något åt situationen.

En del har också undrat över de gula sopsäckar med skräp som två idrottsklubbar samlade ihop under kampanjen #Städa mera för över en vecka sedan, men som bara har blivit liggande på den överenskomna platsen för upphämtning.

Johan Lewander, landskapsingenjör på kommunens avdelning Park och natur, förklarar på måndagen varför:

– Det hade blivit en kommunikationsmiss mellan mig och Peab. Därför har säckarna med skräp inte blivit hämtade, men det ska åtgärdas under dagen.

En av dem som har tröttnat på nedskräpningen är Maj-Britt Karnock som sopar sin trädgårdsgång utanför villan på Pampusvägen när vi kommer förbi.

– Jag har ringt kommunen i många år om skräpet, suckar hon.

– Det blåser in en massa på min tomt. Man behöver ha papperskorgar med lock så inte fåglarna drar ut allt.

I en förhoppning att minska skräpet ska kommunen nu sätta upp fler och större papperskorgar i området mellan badet och piren. I dag rymmer papperskorgarna 60 liter – och de nya kommer att rymma 100 liter.

– De nya papperskorgarna får lock. Det ser ju inte så trevligt ut om fåglarna kommer åt skräpet. Papperskorgarna ska förhoppningsvis vara på plats i mitten av denna vecka och placeras ut med tätare mellanrum, säger Johan Lewander.

Vid badet och piren kommer dessutom 150-literstunnor i plast att sättas upp, troligen redan på tisdagen.