Så ska polisen hitta bedragarna

Polisen tar emot fler och fler anmälningar om telefonbedrägerier. Polisen vill tillsätta en grupp för att lösa fallen.

Efter att den stora bedrägerihärvan nystades upp strömmar nu nya telefonbedrägerier in.

Efter att den stora bedrägerihärvan nystades upp strömmar nu nya telefonbedrägerier in.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Norrköpings kommun2019-09-17 16:40

På lördagskvällen fick polisen in tre anmälningar där tre kvinnor i 80-årsåldern, varav två i Norrköping och en i Strängnäs, blivit lurade på pengar av telefonbedragare. 

Norrköpingskvinnorna blev uppringda av en person som utgav sig för att representera Swish. Hen sade att en av kvinnorna hade blivit av med pengar från ett konto. Under samtalet som pågick i flera timmar lyckades bedragaren lura åt sig över 50 000 kronor från kvinnorna.

Kvinnan i Strängnäs blev av med cirka 100 000 kronor under samtalet som pågick i mellan en och två timmar. 

– Vi får in många anmälningar av bedrägerier, där man ringer upp personer och ber dem logga in på sitt bank-id. Bedragarna byter ofta tillvägagångssätt och är påstridiga och trovärdiga, säger Boel Andersson, förundersökningsledare på bedrägerienheten vid polisen region öst. 

Polisen går nu vidare med förundersökningarna, som inleddes i helgen. 

– En regional beredningsgrupp gör en kontospårning för att försöka få fram vart pengarna gått. Vi kommer under hösten att tillsätta en grupp som jobbar med den här typen av ärenden, säger Boel Andersson. 

Enligt henne minskade antalet ärenden av det här slaget sedan polisen i våras nystade upp en liga som lurade äldre kvinnor på pengar. Förundersökningen ledde till att ett trettiotal personer kunde dömas för inblandning i bedrägerier mot äldre kvinnor. 

För bedrägeri är straffet högst två års fängelse. 

Karta: Polismyndigheten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!