Under nästan hela onsdagen var Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt i Norrköping för att ladda inför årets val. Det handlar om att träffa medlemmar, göra studiebesök och tala inför åhörare. En del av dagen handlade också om att spela in valfilmer. Det är nu budskapen ska ut.

– Vi står inför ett vägval. Antingen har vi ett samhälle som är jämlikt eller så har vi ett borgerligt samhälle. Socialdemokraterna har en dröm om att slå hål på Alliansen och vill samarbeta med borgerliga partier. Vi ser hur ett sådant samarbete har drabbat Norrköping med LOV (lagen om valfrihetssystem), säger Jonas Sjöstedt.

I Norrköping har bilar brunnit i så kallade utsatta områden. Den höga långtidsarbetslösheten har bitit sig fast. Det är väsentlig skillnad när det gäller vem som står innanför arbetsmarknaden och den som står utanför, mellan inrikes och utrikes födda.

Artikelbild

| Ostlänken. "Det är märkligt att det upplevs som omöjligt att låna för infrastruktursatsningar", säger Jonas Sjöstedt.

– När det gäller kriminalitet så är alla överens om att det på kort sikt behövs fler poliser. Men det räcker inte. Avhopparverksamheten måste byggas ut. Det ska vara mycket lättare att lämna det kriminella livet. Men det behövs också fler insatser och samarbeten. Från socialtjänsten, från många fler. Samtidigt är biljetten till försörjning och en väg ut synonymt med utbildning eller att det skapas insatser som kombinerar jobb med utbildning. Med rimliga villkor, säger han.

Avtalet om etableringsjobb presenterades i veckan. De borgerliga partierna har aviserat att man ska riva upp det om man vinner valet.

Vad säger du om det?

– Här har vi en uppgörelse som bygger på att man får arbete och utbildning och en kollektivavtalsmässig lön. Det är fack och arbetsgivare som gör upp. Staten lägger sig inte i. Arbetsgivarna är på tåget. Sen vill borgerligheten riva upp det här. Borgerligheten är besatta av att sänka människors lön och möjligheten att riva upp kollektivavtalen, säger han.

Artikelbild

| Orolig. Jonas Sjöstedt är orolig över vad han ser som en högersväng från Socialdemokraterna.

I veckan avslöjades att två politiskt utsedda nämndemän från Centerpartiet i Solna friade en man från misshandel av sin fru eftersom kvinnan kom från en sämre släkt och för att hon är kvinna. Nämndemännen har nu uteslutits ur partiet.

Hur kontrollerar ni att era nämndemän inte hyser en annan rättsuppfattning än den svenska?

Artikelbild

| Valet. "Ett jämlikt samhälle är mer motståndskraftigt", säger partiledaren Jonas Sjöstedt (V).

– Vi försöker vara noggranna med vilka vi sätter på listorna. Vi utbildar den som blir nämndeman. Svensk lag gäller i Sverige. Det är bra att det som hände i Solna uppmärksammats, säger han.